Betaal ik te veel voor mijn (collectieve) zorgverzekering?

zorgverzekering-collectief-verzekerden-betalen-meer-780.png

Collectief verzekerden denken zo’n 10 euro per maand goedkoper uit te zijn, maar betalen vaak juist meer dan wie een individuele zorgverzekering heeft afgesloten. Je krijgt wel korting, maar vaak pas als je premie door de verzekeraar eerst verhoogd is.

Hoe weet je nu of jij, ondanks die korting, te veel betaalt voor je zorgverzekering? Radar legt uit waar je naar moet kijken.

Meer keuze bij individueel aanbod zorgverzekeringen

Het is allereerst  van belang om te kiezen voor een zorgverzekering die het beste past bij jouw persoonlijke zorgbehoefte. Welke aanvullende verzekering daar goed bij aansluit, verschilt per verzekeraar. En daaruit heb je meer keuze wanneer je je individueel verzekert: ‘Wanneer je je aansluit bij een collectieve zorgverzekering, heb je eigenlijk maar één keuze en als je je individueel oriënteert, kun je de hele markt bekijken welke het best passend is’, aldus Hans de Kok, directeur van vergelijkingssite Pricewise.

Meer premie dan daadwerkelijke zorgkosten

Het loont ook volgens Independer om te kijken of je de zorg aangeboden in een aanvullend pakket echt nodig hebt en gebruikt. Wanneer je bijvoorbeeld binnen je aanvullende verzekering alleen gebruikt maakt van de vergoeding voor anticonceptie omdat je de pil slikt, dan is dat een dure verzekering. De kosten voor de anticonceptiepil liggen tussen de tien en veertig euro per jaar, terwijl een aanvullende verzekering al snel zeventig euro per jaar kost.De gouden tip is dus: kijk helemaal los van je collectieve zorgverzekering naar het zorgaanbod van alle aanbieders. Waar vind je de beste deal voor jouw zorgvraag? Bereken ook, waar dat mogelijk is, de kosten die je gaat maken: bespaar je geld door deze te verzekeren, of is de verzekering duurder dan de eigenlijke kosten? Het is even wat werk, maar dan betaal je niet langer maandelijks te veel, of dan weet je in ieder geval dat je de juiste afweging hebt gemaakt.

Bekijk de uitzending van Radar over de collectieve zorgverzekering

Testpanel: Collectief verzekerde betaalt maandelijks 10 euro zorgpremie meer