Betaal je btw over een tweedehands auto?

Tweedehands Auto

In de uitzending van 18 maart behandelde Radar de 21 procent btw die consumenten in de kringloop betalen, terwijl er bij de eerste aanschaf ook al btw is betaald. Naast kleding, meubels en accessoires kopen we ook vaak occasions, tweedehands auto’s. Wordt hier dan ook 21 procent belasting over betaald? 

Margeregeling 

Als je een tweedehands auto gaat kopen geldt de margeregeling, die werkt als volgt: 

Wanneer een autobezitter zijn auto verkoopt aan een autobedrijf, betaalt het autobedrijf hier een bedrag voor. Het bedrijf verkoopt de auto vervolgens voor een hoger bedrag. Alleen over het verschil tussen de twee bedragen, de winstmarge, wordt btw betaald. 

Omdat kringloopwinkels hun goederen vaak gedoneerd krijgen, en hun marge dus altijd het volledige bedrag is, betaal je bij de kringloop dus btw over het hele bedrag en bij je occasion maar over een deel. “De consument betaalt wel degelijk btw, maar niet over de volledige prijs van de auto, maar slechts over het kleine stukje dat de auto meer opbrengt dan hij het autobedrijf gekost heeft”, legt een woordvoerder van BOVAG uit. 

“Mensen denken weleens dat er over een product maar één keer belasting wordt betaald. Dat is in principe niet zo”, voegt de persvoorlichter Belastingdienst toe. “Een ondernemer kan producten namelijk wel doorverkopen en dan betaalt hij daar wel belasting over.” 

Niet op de factuur 

Voor de kopers van de occasions is deze btw niet zichtbaar, omdat dit bedrag bij de prijs is inbegrepen. “Dat bedrag staat niet op de factuur, dat mag ook niet”, vertelt de persvoorlichter van de Belastingdienst. De reden hiervoor is dat de verkoper niet aan de koper hoeft te laten weten welke marge de auto oplevert. Door de btw wel op de factuur te zetten zou deze informatie voor de koper zichtbaar worden. 

Wanneer betaal je btw over het hele bedrag?

Als de vorige eigenaar van de auto zelf een ondernemer is, wordt de margeregeling niet meer toegepast. De verkoop aan de autohandelaar is dan namelijk een verkoop tussen twee ondernemers en de verkoop van de auto is nu een normale in- en verkoop geworden, zo legt de persvoorlichter Belastingdienst uit. 

Dat betekent dat wanneer jij deze auto als consument weer van de autohandelaar koopt, je hier wel weer btw over het volledige bedrag betaalt. Dit is dus ook weer terug te vinden op de factuur. 

Tweedehands van een andere particulier

Als je een tweedehands auto koopt van een andere particulier, bijvoorbeeld via Marktplaats, dan betaal je hier nooit btw over. De verkoper van de auto hoeft de btw zelf niet af te dragen en deze dus ook niet bovenop de prijs te doen.