Betaalbare zonvakanties populair

De komende maanden gaan bijna 11 miljoen Nederlanders een week of langer op vakantie. Dat zijn er 200.000 minder dan vorig jaar. Bijna 3 miljoen vakantievierders blijven in eigen land.

Van de buitenlandse vakanties blijft Frankrijk nog steeds het populairst. Maar betaalbare en 'zonzekere' vakanties in Turkije, Griekenland en Spanje zijn ook in trek, vooral door het slechte voorjaar hier. Dat meldt de ANWB.

Er gaan minder mensen op vakantie buiten Europa. De VS blijft de populairste bestemming, hoewel er wel minder mensen naartoe gaan. In trek blijven ook reizen naar Indonesië, Canada, Nederlandse Antillen en Thailand.

In eigen land is de bungalow de populairste accommodatie, maar kamperen blijft onverminderd populair. In het buitenland gaan de vakantievierders het liefst naar een hotel, maar er is wel een lichte daling. Kamperen in het buitenland neemt iets toe. Vooral de (sta-)caravan is populairder. Voor cruisevakanties, vooral rond de Middellandse Zee en in Noord-Europese gebieden, is steeds meer belangstelling.

Op de Europese wegen in juli en augustus wordt het weer druk. In vooral Frankrijk en Duitsland is het soms dringen op de weg met files van tientallen kilometers. Zaterdag 3 en 10 augustus is het weer Zwarte Zaterdag op de Franse wegen, zowel in noordelijke als in zuidelijke richting. Ongeveer heel Europa is dan onderweg. De grootste drukte is op de A10 Parijs-Bordeaux-Spaanse grens en op de A7/A9 Lyon-Orange-Spaanse grens. Maar ook de Boulevard Périphérique bij Parijs kan vollopen met auto's. Ook dit jaar sluit de politie weer opritten af om de toestroom te verminderen of om automobilisten naar minder drukke wegen te dirigeren (Plan Palomar).

In Zwitserland is de St. Gotthardtunnel op de A2 Luzern - Chiasso het belangrijkste struikelblok. In Oostenrijk is de kans op files het grootst op de A12 Kufstein-Innsbruck en de A10 Salzburg-Villach. In Duitsland zijn er vooral problemen te verwachten op de wegen rond München. De beste reisdagen zijn donderdag en zondag.

In steeds meer Europese stadscentra moeten automobilisten rekeningen houden met milieuzones. Vervuilende auto's mogen soms maar beperkt door. In Duitsland heten ze Umweltzones, in Italië Zona trafico limitato, in Spanje Area prioridad residencial.

Ook dit jaar is de Wegenwacht weer paraat in Frankrijk en Italië. 17 wegenwachters zijn gestationeerd in Frankrijk. 4 zijn actief in Italië, vooral in Toscane en rond het Gardameer. Verder kunnen vakantievierders met problemen hulp krijgen via de ANWB-steunpunten in Lyon, München, Athene en Barcelona.

Bron: ANP