Betalen per afvalzak? Géén goed plan, vindt 45%

afval-poll-21-08-2019-780.jpg

Betalen voor de hoeveelheid restafval die je aanbiedt, maar wel korting op de algemene afvalstoffenheffing, én gratis ander afval (glas, PMD en papier) scheiden: een goed plan? Nee, vindt 45 procent van de pollrespondenten. 29 procent is voor. Bij 26 procent van de respondenten is er al sprake van zo'n systeem in de gemeente. Daarvan is het merendeel (68%) positief over de invoering. 2445 mensen vulden de poll in.

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) legt uit dat zo'n systeem Diftar wordt genoemd. Diftar staat voor gedifferentieerde tarieven. Je betaalt dan voor de hoeveelheid restafval die je aanbiedt, bijvoorbeeld per afvalzak die je in de container gooit. Aan de hand van het pasje dat je dan scant wordt het bedrag dat je betaalt berekend. De gemeente rekent dan wel minder afvalstoffenheffing, en je kunt zaken als papier, glas en PMD wel gratis weggooien, mits je het gescheiden inlevert.

Wat zijn de ervaringen van inwoners van gemeenten waar een systeem al is ingevoerd?

'Het maakt ons bewuster van ons afval', schrijft iemand ons. 'De hoeveelheid restafval is in ons gezin teruggegaan naar twee kliko's per jaar. Daar betaal ik 8 euro per kliko voor. Heel redelijk! De rest wordt gratis aan huis opgehaald', laat een andere respondent weten.

En weer een ander schrijft: 'Alleen zie ik nu mensen die hun vuilnis bij andere mensen in een kliko gooien, of in de vuilnisbakken van de gemeente.' Sommigen laten ons weten dat de containers wat ver van huis staan, wat soms problemen oplevert: 'Voor mensen, die slecht ter been zijn wel wat problematisch: je moet je grijze afval zelf naar een ondergrondse container brengen.'

Er zijn ook andere manieren om inwoners te stimuleren om te scheiden: 'In mijn gemeente moet je een dure restzak kopen. Dat leidt tot afval scheiden.'

Volgens VNG zijn er al verschillende gemeenten waarbij Diftar is ingevoerd. Dat zijn dan wel met name de kleinere gemeenten, legt een woordvoerder uit. Het systeem is minder geschikt als er veel hoogbouw is. Appartementen hebben minder mogelijkheden (een voor- of achtertuin bijvoorbeeld) om verschillende containers neer te zetten waarin het afval gescheiden kan worden.

Meer zwerfafval en restafval bij het plastic en groen

En een respondent waar het systeem al geldt, schrijft: 'Sinds de wijziging is er meer zwerfafval op straat, zijn openbare prullenbakken naar mijn idee veel vaker vol en weiger ik ook om tijdens wandelingen een vuilniszak en grijper mee te nemen. Dit was voorheen standaard-uitrusting, maar nu ík moet betalen voor het opruimen... Nee!' En een ander: 'Veel restafval wordt bewust bij het plastic en groen gestopt door huishoudens om kosten van restafval te verlagen. Hierdoor wordt recycling van plastic en groen moeilijk of zelfs onmogelijk.'

VNG zegt dat Diftar bij de invoering vaak wel zorgt voor enige weerstand, je wordt eigenlijk gedwongen om je afval te scheiden. Maar volgens een woordvoerder zijn inwoners van 'Diftargemeenten' uiteindelijk vaak wel tevreden, omdat zij merken dat ze geld kunnen besparen.

Hoe weet je of je per afvalzak betaalt?

Gooi je je afval weg met een afvalpas, dan betekent dat niet per se dat je betaalt per afvalzak. Wil je weten of het Diftarsysteem ook in jouw woonplaats is ingevoerd, neem dan contact op met je gemeente.

Word jij ook Testpanellid?

Wij zijn benieuwd naar jouw mening en ervaringen over consumentenkwesties. Wil jij je aanmelden als lid van het Testpanel? Dan ontvang je polls en vragenlijsten. Aanmelden is gratis. Je kunt je aanmelden via deze link.