Bewerkt vlees kan kanker veroorzaken

knakworst.jpg

Bewerkt vlees is kankerverwekkend, rood vlees is mogelijk kankerverwekkend. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties heeft maandag officieel gewaarschuwd voor het vlees.

De onderzoekers schatten dat elk jaar 34.000 mensen sterven aan kanker doordat ze veel bewerkt vlees eten. Rood vlees is wellicht verantwoordelijk voor 50.000 doden per jaar.

Bewerkt vlees

Het gaat om vleessoorten die bewerkt zijn zodat ze langer houdbaar zijn of een sterkere smaak krijgen zoals (knak)worstjes, hamsoorten en ingeblikt vlees. Dat bewerkte vlees staat in de gevaarlijkste categorie, Groep 1. Dat is 'gebaseerd op voldoende bewijs dat het eten van bewerkt vlees darmkanker veroorzaakt', aldus de WHO. Volgens de organisatie neemt het risico op darmkanker met 18 procent toe 'voor elke 50 gram bewerkt vlees die dagelijks wordt gegeten'. Er is mogelijk ook een verband met maagkanker.

Groep 1

Bewerkt vlees staat in Groep 1 naast stoffen als arseen, asbest, cadmium, chroom-6, mosterdgas, plutonium-239, tabaksrook, dieselroet en steenkoolteer. Op de lijst staan ook ziektes als chronische hepatitis C, hiv, hpv (het virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt) en omstandigheden als luchtvervuiling, zonnestraling, röntgenstralen en zonnebanken. Dat wil niet zeggen dat bewerkt vlees even gevaarlijk is als bijvoorbeeld asbest, benadrukt de WHO, alleen dat het bewijs voor het verband met kanker even sterk is.

Rood vlees

Rood vlees staat een trapje lager, in Groep 2A. Volgens de WHO is er 'beperkt bewijs' dat het eten van rood vlees kanker veroorzaakt. In die categorie staan bijvoorbeeld olieraffinage, insecticiden en anabole steroïden. Onder rood vlees valt bijvoorbeeld rundvlees, kalfsvlees, varkensvlees, lamsvlees, paardenvlees en geitenvlees. Rood vlees wordt in verband gebracht met darmkanker, alvleesklierkanker en prostaatkanker.Update 15:23: Reactie van het Voedingscentrum

De waarschuwing voor het eten van bewerkt vlees bevestigt volgens het Voedingscentrum de uitkomsten van eerdere onderzoeken. 'Uit wetenschappelijk onderzoek is dit eerder naar voren gekomen. De conclusie van de Wereldgezondheidsorganisatie maakt deze bewijzen alleen maar sterker. Het past ook in de lijn die wij al hebben ingezet.'

Het Voedingscentrum adviseert consumenten al niet te veel bewerkt vlees te eten omdat dit te veel zout bevat. 'Voor rood vlees adviseren we maximaal 500 gram per week.'

Volgende week komt de Gezondheidsraad met een nieuwe rapport. 'We gaan goed kijken naar dit rapport en de bevindingen van de WHO. We gaan hiervan een vertaalslag maken naar de consumenten. Dit moet begin volgend jaar klaar zijn', aldus het adviesorgaan voor regering en parlement.

Bron: ANP