Bezoeken specifieke link kan elke Windows 7 of 8 computers laten crashen

windows7-crashen-link.jpg

Door het bezoeken van een link met daarin de naam '$MFT' kan elke computer die op Windows Vista, Windows 7 of Windows 8 draait crashen. Dit meldt de Britse techwebsite Ars Technica vrijdag.

De kwetsbaarheid in oudere versies van Windows zorgt ervoor dat computers langzaam vastlopen en uiteindelijk zullen crashen. Dit gebeurt als je op een Windows 7 of 8 computer een locatie opent in je internetbrowser of de Windows Verkenner met daarin '$MFT' in de link.

Vastlopende computer

De Amerikaanse techsite The Verge testte de bug op een Windows 7-computer met Internet Explorer. Ze openden een website waarbij een afbeelding linkte naar 'c:\$MFT\123', waarna de computer vastliep. Na het herstarten van de computer werkte Windows weer normaal.

Vergrendeling van het bestandssysteem

De computers lopen volgens Ars Technica vast, omdat het bestandssysteem door de bug wordt vergrendeld. Hierdoor blijven alle programma's wachten tot de vergrendeling er weer af is. Omdat dit niet gebeurd, is de enige oplossing het handmatig herstarten van de computer.

De bug is inmiddels gemeld bij Microsoft, maar het bedrijf heeft nog niet gereageerd. De kwetsbaarheid zit in Windows Vista, Windows 7 en Windows 8, maar niet in Windows 10.

Ransomware-aanval

Een deel van de Microsoft-gebruikers werd eerder deze maand ook al getroffen door de ransomware-aanval WannaCry. Hierbij werden bestanden op computers, onder andere die van QPark, door kwaadaardige software versleutelt. Tegen betaling was het mogelijk om van de versleuteling af te komen.

Bron: The Verge / Ars Technica