'Bezuiniging op rechtsbijstand gaat door'

Ondanks het feit dat een meerderheid in de Eerste Kamer tegen is, houdt staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) vooralsnog vast aan zijn plannen voor de rechtsbijstand. In de Tweede Kamer is er wel een kleine meerderheid voor te vinden, bleek woensdag in een debat.

In 2018 moet er per jaar 85 miljoen euro op de rechtsbijstand worden bespaard. Teeven heeft zijn plannen al aangepast, maar dat is onvoldoende om de oppositie gerust te stellen. 'Het is een lastige bezuiniging waarbij je moet passen en meten', zei hij. 'Maar het is niet zo dat je helemaal niets kan doen.'

Een deel van de maatregel zal al in de begroting van volgend jaar komen. Daarover zal dus tijdens de komende onderhandelingen over de begroting worden gesproken, aldus Teeven. Volgens hem is de Eerste Kamer wel kritisch, maar is de bezuiniging niet onbespreekbaar. Het kabinet heeft in de Senaat geen meerderheid.

Het pakket maatregelen heeft de 'juiste balans' waarmee de toegang tot het recht wordt gewaarborgd, meent Teeven. Hij wil hiermee de rechtsbijstand in de toekomst betaalbaar houden. Leidraad daarbij is dat een stap naar de rechter niet altijd de oplossing is en dat die niet altijd met belastinggeld moet worden bekostigd.

De oppositie houdt grote zorgen over de voorstellen van de VVD-staatssecretaris. Gerard Schouw (D66) sprak van een 'kaalslag'. Het CDA snapt niet dat Teeven meer wil inzetten op eerstelijnsrechtsbijstand via het Juridisch Loket, maar hier tegelijk op gaat bezuinigen. Ook vindt de oppositie dat er beter gekeken moet worden naar alternatieven die uit het veld zijn aangedragen.

Bron: ANP