background branding

'Bezwaar maken tegen windmolenpark is zinloos'

windmolenpark-15-09-2019-780.jpg

Het is zo goed als zinloos bezwaar te maken tegen de komst van een windmolenpark, stelt Hart van Nederland na eigen onderzoek. Uit analyse van 86 uitspraken van de Raad van State, de hoogste bestuursrechter, blijkt dat er in maar vier zaken daadwerkelijk geen windmolens zijn geplaatst. In die vier gevallen is de plaatsing van de molens echter nog niet definitief van de baan.

'Burgers maken bezwaar op verkeerde gronden. Als de vergunning er ligt maakt het niet uit of jij last hebt van slagschaduw of geluidsoverlast', zegt Sanne Akerboom, onderzoekster aan de Universiteit Utrecht, tegen het nieuwsprogramma.

Bezwaar alleen op bestuurlijke gronden

Zij schreef een proefschrift over burgerparticipatie in de energietransitie en komt tot de conclusie dat burgers geen inspraak hebben op de besluitvorming rondom windmolenparken. 'Je kan alleen op bestuurlijke gronden bezwaar aantekenen en dat snappen burgers niet. Daarom voelen ze zich gefrustreerd en ongehoord.'

Volgens Akerboom kan beroep bij de Raad van State alleen slagen als er een procesfout is gemaakt en 'dat maakt de kans op een succesvolle procedure vrijwel nihil'.

Bron: ANP Mediawatch / Hart van Nederland