Bijdragen aan minder plastic: 6 tips

theezakje-verborgen-plastic-19042019.jpg

Vanwege problemen door plastic in de zee (plastic soep) proberen mensen steeds vaker minder plastic afval te creëren. Het is echter niet altijd duidelijk of iets plastic bevat. Je verwacht het misschien niet, maar ook in kauwgom zit plastic.

Wegwerpbekers

Wegwerpbekers zijn gemaakt van plastic of papier. Hoewel je het niet aan de buitenkant ziet, bevat het papieren exemplaar ook plastic. Aan de binnenkant zit namelijk een laagje plastic dat ervoor zorgt dat de beker vloeistofdicht is. Daarom moet je de bekers niet bij het oud papier weggooien maar horen ze bij het PMD-afval. De bekers met een plastic coating zijn lastig te recyclen omdat ze uit twee materialen bestaan die moeilijk te scheiden zijn.

Tip:
Zorg dat je een thermosbeker of een to-go-beker meeneemt. Als je je eigen beker meeneemt bij het halen van een koffie of thee to go krijg je tegenwoordig vaak korting.

Zo produceer je minder afval - 6 tips

Papieren theezakjes en koffiepads

In theezakjes of koffiepads die zijn gemaakt van papier zit soms polypropylene. Dat is een plasticsoort die ervoor zorgt dat een theezakje zijn vorm behoudt. Je kunt niet op de verpakking zien of er plastic zit in de theezakjes die je gebruikt.

Gebruik je piramidezakjes van bijvoorbeeld Lipton? Deze zakjes zijn gemaakt van nylon in plaats van papier. Nylon is een synthetische vezel die ook plastic bevat.

Tip: Koop losse thee die je in een blik of pot bewaart die je goed kunt afsluiten. Gebruik een thee-ei of theezeef.

Zeezout

Volgens onderzoek door Incheon National University en Greenpeace Oost-Azië zit er in 90 procent van het tafelzout dat wereldwijd wordt gebruikt microplastic. Zout afkomstig uit Azië bevat het meeste microplastic. Steenzout bevat het minste microplastic en zeezout het meest. Het is nog niet duidelijk wat de gezondheidsrisico's zijn van microplastic in ons lichaam.

Tip: Gebruik minder zout.

Lees ook: Zes vragen over microplastics

Synthetische kleding

Kleding is gemaakt van verschillende materialen zoals wol of nylon. Ruim zestig procent van onze kleding bestaat tegenwoordig (deels) uit synthetische stoffen. Denk aan fleecetruien, panty's of jurken. In deze stoffen zitten synthetische vezels die microplastics bevatten. Door je kleding in de wasmachine te wassen, belanden de kleine stukjes plastic vervolgens in het riool. De rioolzuiveringsinstallaties kunnen het plastic niet uit het water filteren.

Kleding die is gemaakt van natuurlijke vezels, zoals katoen, zijde of wol, vragen om meer land en watergebruik. Hierdoor zijn natuurlijke stoffen niet per se meer duurzaam.

Tip: Koop minder kleding, let op de materialen en was je kleren minder vaak.

Lees ook: Ga shoppen op zolder

Kauwgom

Vroeger werd het gom in kauwgom gemaakt van natuurlijke hars. Vandaag de dag maken fabrikanten bijna altijd gebruik van synthetische rubber (polymeren). Je kauwt dus eigenlijk op een stukje plastic. Het duurt minstens twintig jaar voordat kauwgom afbreekt in de natuur. Het is daarom belangrijk om kauwgom weg te gooien bij het restafval.

Tip: Gooi kauwgom na het kauwen altijd in de juiste prullenbak.

Cosmetica

In cosmeticaproducten zoals make-up, shampoo of zonnebrandcrème kunnen microbeads zitten. Dit zijn korreltjes plastic die zo klein zijn dat je ze niet ziet (microplastic). De korreltjes vinden via je doucheputje of gootsteen hun weg naar het riool en vervuilen op die manier het water.

Tip: Controleer of jouw product microplastic bevat met de app 'Beat the Mircobead'

Slim en gemakkelijk afval scheiden met PMD

Algemene tip: Plastic zorgt vooral voor problemen als het zwerft op straat en in de zee terecht komt. Gooi plastic daarom altijd in de (juiste) prullenbak.

Bronnen: Guardian / BBC / Plastic Soup Foundation / National Geographic