Bijna 1 op de 4 Nederlanders snapt basiszorgverzekering niet
Vergelijkingssite Zorgverzekeringwijzer.nl houdt jaarlijks de Nationale Zorgverzekering Kennisquiz. De resultaten van het onderzoek laten zien dat Nederlanders erg weinig kennis hebben over hun zorgverzekering in 2025, zo meldt RTL in een persbericht. Er deden ruim 2.600 mensen mee aan de quiz. Bijna een kwart van hen beantwoordde belangrijke vragen fout. Wat voor gevolgen kan een gebrek aan kennis over dit onderwerp hebben?
In de online kennisquiz beantwoordden deelnemers vragen over de zorgverzekering in 2025. Deze vragen gaan bijvoorbeeld over keuzevrijheid in de zorg en wat er wel en niet in het basispakket zit.
Vrije zorgkeuze
De vraag die het vaakst fout beantwoord werd: “Bij welk soort polis heb je vrije zorgkeuze?" 45 procent van de deelnemers gaf een verkeerd antwoord. Het juiste antwoord is dat je alleen met een restitutiepolis een volledige vrije zorgkeuze hebt. Deze polis kun je in 2025 niet meer afsluiten.
Jongeren van 18-25 jaar vallen ver onder het gemiddelde van het onderzoek, meer dan 75 procent beantwoordde deze vraag fout. Uit de statistieken is te zien dat kennis over de zorgverzekering groeit met leeftijd, maar na 66 jaar weer daalt.
Femke Koning van Zorgverzekeringwijzer.nl noemt het ‘zorgwekkend’ dat zoveel mensen hun zorgverzekering niet goed begrijpen. "Dit gebrek aan kennis kan vooral tijdens het overstapseizoen leiden tot verkeerde keuzes met grote financiële en gezondheidsgevolgen.” aldus Koning.
Basisverzekering
Uit het onderzoek blijkt ook dat bijna 30 procent van de ondervraagden niet weet wat er vanuit de basisverzekering wordt vergoed. Zo denkt 21,4 procent van de deelnemers onterecht dat fysiotherapie standaard in het basispakket zit. Dat is alleen bij uitzonderingen het geval.
Ook denkt meer dan 30 procent dat zorgverzekeraars ernstig zieke mensen mogen weigeren. Dat is niet zo. Zorgverzekeraars zijn verplicht iedereen te accepteren voor de basisverzekering, wat hun gezondheidstoestand ook is.
“Iedereen in Nederland heeft recht op een basisverzekering. Bovendien mogen verzekeraars geen hogere premie vragen. De gezondheidstoestand mag het overstappen niet belemmeren", aldus Koning. Omdat mensen denken dat zij niet worden geaccepteerd, of niet kunnen overstappen, kan het zijn dat ze uit angst bij hun huidige verzekeraar blijven.
Gevolgen van gebrek aan kennis
Als je niet genoeg basiskennis hebt over hoe je zorgverzekering werkt, kan dat gevolgen hebben voor je gezondheid en je portemonnee. De reden daarvoor wordt duidelijk uit de resultaten van de kennisquiz: 15,6 procent van de deelnemers denkt onterecht dat ze eigen risico betalen als ze naar de huisarts gaan. Daarom gaan mensen mogelijk een bezoek uitstellen, terwijl zorg misschien hoognodig is, of een vroegtijdige diagnose wordt gemist. Dit kan invloed hebben op een succesvolle behandeling.
Ook spoedeisende hulp wordt in Nederland altijd vergoed. Bijna 11 procent van de ondervraagden denkt dat ze niet welkom zijn op de eerste hulp als hun verzekeraar geen contract heeft met het ziekenhuis. Als mensen gaan twijfelen of ze met medische nood wel naar het ziekenhuis kunnen, kan dat levensbedreigende gevolgen hebben.
Het overstapseizoen
De laatste maand van het jaar is het hoogseizoen om over te stappen van zorgverzekeraar. Daarom zijn deze statistieken zorgelijk, zegt Femke Koning van Zorgverzekeringwijzer.nl.
“Met het overstapseizoen in volle gang kan dit [gebrek aan essentiële informatie] leiden tot verkeerde keuzes, onnodige kosten en een zorgverzekering die niet aansluit bij de behoefte van de consument.”
De overheid aan zet
Volgens Zorgverzekeringwijzer.nl ligt de verantwoordelijkheid bij de overheid.
“Zorgverzekeringen worden steeds complexer, terwijl ze juist begrijpelijk moeten zijn voor iedereen, ongeacht leeftijd of opleidingsniveau. Het is belangrijk dat de overheid meer inzet op heldere, toegankelijke informatie en daarnaast gaat kijken naar hoe ze zorgverzekeringen minder ingewikkeld kunnen maken.”
Wat weet jij?
De kennisquiz is gestart om consumenten bewust te maken van hun kennis over de zorgverzekering waar ze iedere maand voor betalen. Hoeveel weet jij over je zorgverzekering? Neem de kennisquiz en test je eigen kennis.