Bijna helft denkt dat snelheidswaarschuwing in auto niet werkt: ‘Frustrerend’
Auto's die na 2022 op de markt zijn gekomen, zijn om de verkeersveiligheid te bevorderen, voorzien van Intelligent Speed Assistance (ISA). Er gaan in deze auto's piepjes af wanneer je de toegestane snelheid overschrijdt. Heeft deze waarschuwing het gewenste effect?
Radar zette de volgende vraag online: denk jij dat deze snelheidswaarschuwing bijdraagt aan de verkeersveiligheid? In totaal reageerden 3048 lezers op deze vraag.
‘Snelheidswaarschuwing draagt niet bij aan veiligheid’
Bijna de helft (47 procent) van alle respondenten denkt dat de snelheidswaarschuwing niet bijdraagt aan het bevorderen van de verkeersveiligheid. Volgens velen roept het piepje, dat afgaat wanneer je de toegestane snelheid overschrijdt, op tot frustratie.
“Dat piepje gaat gegarandeerd frustratie opleveren, en frustratie in het verkeer maakt het juist onveiliger”, licht een deelnemer toe. “Er gebeurt juist het tegenovergestelde. Mensen gaan zich eraan irriteren”, vertelt een andere deelnemer.
Anderen denken dat een piepje je er niet van gaat weerhouden om te hard te rijden wanneer je dit structureel doet. Als je een hardrijder bent, houdt een piepje er niet van af.”
‘Vaak onbewust te hard’
Iets meer dan één op de drie (37 procent) respondenten denkt dat een snelheidswaarschuwing in de vorm van een piepje wél bijdraagt aan de verkeersveiligheid. “Je wordt er telkens op geattendeerd dat je boven de maximale snelheidsgrens zit”, licht een deelnemer toe. “Vaak ga ik onbewust iets te snel rijden. Dus dan is zo'n piep geluid een goede waarschuwing”, vertelt een andere deelnemer.
De meest voorkomende toelichting is dat het piepje zou zorgen voor bewustheid rondom de snelheidsovertreding. “Soms ben je je er niet van bewust “, vertelt een deelnemer.
Twijfels over effectiviteit
Zestien procent denkt dan dat een piepje misschien kan bijdragen aan het bevorderen van de verkeersveiligheid. De optie om de snelheidswaarschuwing uit te zetten is volgens velen van deze groep de reden waarom getwijfeld wordt aan de effectiviteit van het piepje.
“Mensen die structureel te hard rijden, zetten de waarschuwing uit of trekken zich er niets van aan. Mensen die netjes altijd op hun snelheid letten, worden er alleen maar geïrriteerd door.”