Bijstandsproef gemeente Amsterdam mag doorgaan

radar2decbijstandsproef.jpg

De gemeente Amsterdam kan door met haar manier om bijstandstrekkers aan een baan te helpen. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ziet geen bezwaren, omdat Amsterdam niet van plan is mensen vrij te stellen van de sollicitatieplicht en mensen strikt genomen niet laat bijverdienen. Het valt allemaal binnen de wet.

Amsterdam wil onderzoeken wat er gebeurt als mensen met een bijstandsuitkering meer of juist minder begeleiding krijgen en twee keer per jaar een premie krijgen. De hoofdstad wil weten of mensen zo sneller werk vinden. De proef moet in februari beginnen en duurt twee jaar.

Aan de proef met premies, die er in de praktijk op neerkomt dat deelnemers 200 euro per maand mogen bijverdienen, doen volgens verantwoordelijk wethouder Arjan Vliegenthart 6000 mensen mee. De SP'er is 'blij dat alle onduidelijkheid over of dit wel of niet mag nu is opgehelderd'.

'Experimenteren met bijstand'

Amsterdam nodigt binnenkort andere gemeenten uit om de eigen proef met hen te bespreken. Vliegenthart wijst erop dat ook andere gemeenten nadenken over de ruimte die ze hebben om met de bijstand te experimenteren en over de verplichte tegenprestatie. Hij wil zijn ervaringen graag delen.

Amsterdam begint zelf met een proef omdat de gemeente niet mee mag doen aan een landelijk experiment met de bijstand. De gemeente wil namelijk niet voldoen aan de voorwaarde dat mensen in de bijstand verplicht zijn een tegenprestatie te leveren.

'Verplicht een tegenprestatie leveren'

Hoewel Amsterdam niet meedoet aan het experiment, vindt verantwoordelijk staatssecretaris Tamara van Ark dat de gemeente sowieso een tegenprestatie verplicht moet kunnen opleggen. Zij gaat daarover nog in gesprek met de gemeente, kondigde ze vrijdag aan.

Bron: ANP