'Bijvangst sleepwet alleen gebruikt bij ernstige strafbare feiten'

sleepwet-13-03-2018.jpg

Bijvangst bij het aftappen door inlichtingendiensten wordt weggegooid, behalve als het bijvoorbeeld om plannen voor een moord gaat. Dat verzekerde premier Mark Rutte tijdens een chatsessie op Facebook over de omstreden nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv). Over die zogenoemde sleepwet is volgende week een raadgevend referendum, tegelijkertijd met de gemeenteraadsverkiezingen.

Als inlichtingendiensten tijdens het aftappen per ongeluk ontdekken dat iemand illegaal films downloadt, moet die informatie worden vernietigd. ,,Dat is geen ernstig strafbaar feit'', aldus Rutte. Maar als het gaat om bijvoorbeeld het beramen van een moord of het maken van kinderporno, dan mag er wel wat met die bijvangst worden gedaan.

Tijdens de chatsessie verdedigde Rutte de Wiv als een 'goede balans tussen privacy en veiligheid'. Tegenstanders daarentegen vrezen dat de diensten te veel bevoegdheden krijgen en het toezicht onvoldoende is.

Debat over de sleepwet

Eerder in een uitzending van Radar was er een debat tussen Rob Bertholee, directeur-generaal van de AIVD, en Quirine Eijkman, vice-voorzitter van het College voor de Rechten van de Mens. Hier proberen we uitleg te geven over en antwoorden te geven op vragen over de sleepwet, zodat iedereen een gefundeerde keuze voor of tegen kan maken tijdens het referendum op 21 maart.Het debat over de sleepwet

Bron: ANP