Bijwerkingen schildkliermedicijn Thyrax

Hartkloppingen, hyperventilatie, overmatig zweten en hoofdpijn: van de ene op de andere dag heb je last van klachten, terwijl je niks anders doet dan anders. Alleen de verpakking van je vertrouwde schildkliermedicijn is aangepast. Toeval, of is er toch méér veranderd dan alleen het omhulsel?

Eind 2013 is de verpakking van schildkliermedicijn Thyrax veranderd van bruine glazen flesjes naar aluminium blisterverpakking.

De samenstelling van de tabletten is niet veranderd maar sindsdien zijn er wel veel klachten. De klachten lijken grotendeels te maken te hebben met een te snel werkende schildklier, zoals hartkloppingen, overmatig zweten en een opgejaagd gevoel.

Honderden klachten

Bijwerkingen Centrum Lareb heeft inmiddels ruim 200 meldingen van bijwerkingen ontvangen na verandering van de verpakking van Thyrax. Ook Radar kreeg na een oproep honderden klachten. De klachten zijn ook bij Schildklier Organisatie Nederland (SON) bekend.

In oktober 2014 heeft het Lareb het College ter beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) hierover geïnformeerd.  Op verzoek van het CBG en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft de fabrikant Aspen Pharma Trading Limited een brief  hierover verstuurd naar artsen en apothekers en inmiddels ook naar patiënten.

Het CBG adviseert gebruikers om hun arts te raadplegen als ze bijwerkingen zoals  hartkloppingen, hoofdpijn en verhoogde transpiratie ondervinden.

Onderzoek

De redenen voor een toename van het aantal meldingen worden momenteel door de medicijnverstrekker Aspen Pharma Trading Limited onderzocht. Het CBG verwacht dat het onderzoek in juli is afgerond.

Het Lareb is ook met een onderzoek bezig. Patiënten die bij het Lareb een melding gedaan hebben, worden gevraagd om mee te doen aan een enquête. Met dit onderzoek wil het Lareb meer inzicht krijgen in de oorzaak en gevolgen van de klachten. Het onderzoek loopt tot eind februari 2015. Melden kan hier.

Speciaal telefoonnummer

Op de website van Schildklier Organisatie Nederland (SON) is meer informatie te vinden. SON heeft een speciaal telefoonnummer geopend. Dit telefoonnummer is bereikbaar op maandag 16 februari van 21.00-22.30 uur: 0900-8998866.

Standaard telefoondiensten op hetzelfde nummer: maandag en dinsdag van 13.00-16.00 uur en woensdag van 18.30-21.00 uur.

Het is ook mogelijk om contact op te nemen met het aanspreekpunt van Aspen Pharma zelf, dit kan via telefoonnummer: 020-7095007 of e-mail: [email protected].

Forumreacties

47
  • Door Radar

Hartkloppingen, hyperventilatie, overmatig zweten en hoofdpijn: van de ene op de andere dag heb je last van klachten, terwijl je niks anders doet dan anders. Alleen de verpakking van je vertrouwde schildkliermedicijn is aangepast. Toeval, of is er toch méér veranderd dan alleen het omhulsel? Maandagavond in Radar aandacht voor de bijwerkingen van Thyrax. Wat kunnen patiënten doen en waar moeten ze op letten? Maandag 16 februari in Radar, om 20:30 bij AVROTROS op NPO 1

  • Door beavandijkbakker

Juist vandaag uitslag van lab en huisarts i.v.m. klachten door Thyrax. Ik zou meer Thyrax moeten gaan gebruiken terwijl ik een hyper heb.! Toen de huisarts maar even gebeld om te bespreken of dat nu wel goed zou uitpakken en eerst even op google gekeken wat de ontwikkelingen waren. Ik kwam toen de melding tegen dat de doordrukstrips thyrax een beetje andere uitwerking kan hebben dan de thyrax in een potje. Toen viel voor mij het kwartje. Mijn bloed jaagt door mijn lijf, ik wordt er doodmoe van en heb lichte hoofdpijn. Ik heb spierpijn in nek, schouders, armen en dode handen......een hyper. Dat staat voor mij vast. De huisarts wil mij gaan onderzoeken om er zeker van te zijn dat het niets anders is maar jarenlange ervaring (ik gebruik thyrax sinds 1982) ben ik er zeker van dat het de thyrax is. In een Belgisch artikel las ik dat het zelfs tot 31% meer effect heeft. En wat meer bijwerkingen. Ik heb de bijwerkingen gemeld op een speciale site daarvoor: LAREB. Ik hoop dat we met elkaar tot een oplossing van de klachten kunnen komen.

  • Door jolste12

Slik sinds 1998 thyrax.Eerst was hij te snel en toen te langzaam.In 2000 en 2001 een radio actieve slok gehad en is mijn schildklier voor 99 procent uitgeschakeld en met de thyrax bleef het stabiel.Sinds de thyrax in de nieuwe verpakking zit zijn mijn medicijnen al 1 keer aangepast omdat de schildklier te snel ging.Vorig week weer bloed laten prikken en hij gaat nog te snel.Dus nu is de thyrax weer aangepast.Ook de klachten zijn er weer zoals transpireren slechter slapen en een onrustig gevoel.Over 6 weken weer bloedprikken en dan hopen dat het goed is want dit is heel vervelend allemaal.En nu maar hopen dan de oude vertrouwde potjes weer terug komen want dit moet wel heel serieus worden genomen.