Binnen zes maanden nieuw besluit over overtredingen bij fok Franse bulldogs

25:05 franse bulldog.jpg

Minister Carola Schouten van Natuur moet binnen zes maanden een nieuw besluit nemen over een onderzoek naar overtredingen bij het fokken van Franse bulldogs. De minister wees een verzoek om handhaving van de Stichting Dierenrecht eerder af. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven CBb vindt echter dat de stichting met foto's en wetenschappelijke publicaties aannemelijk heeft gemaakt dat dergelijke honden ademhalingsproblemen kunnen krijgen doordat ze gefokt worden met te korte snuiten en te dichte neuzen.

Er is al jaren discussie over de fok van Franse bulldogs. Tegenstanders menen dat de hondjes doorgefokt zijn en dat ze ernstig lijden onder hun door de fokker gewilde uiterlijke kenmerken. Fokkers en hun beroepsvereniging zeggen dat zij maatregelen hebben genomen om extreme uiterlijke kenmerken tegen te gaan en dat de stamboomhonden nu verantwoord worden gefokt.

'Handhaving bij zestien fokkers nodig'

Stichting Dierenrecht wilde handhaving bij zestien fokkers, van wie er tien zijn aangesloten bij de Hollandse Bulldoggen Club. Volgens de stichting wordt er gefokt met dieren met schadelijke uiterlijke raskenmerken, die worden doorgegeven aan nakomelingen. In het Besluit houders van dieren (Bhd) staat dat dat verboden is. De stichting verzoekt volgens het CBb terecht om handhaving, aangezien het opkomen voor dierenwelzijn het doel van de stichting is.

CBp adviseert nader onderzoek te doen

Dierenrecht leverde foto's van de websites van de fokkers waarop honden staan die naar wetenschappelijke criteria te korte snuiten en te dichte neuzen hebben. Het ministerie vond dat onvoldoende bewijs. Het CBb vindt het vreemd dat het ministerie ondanks de afwijzing toch besloot om een aantal fokkers te gaan controleren. Het CBb adviseert het ministerie nu om nader onderzoek te doen bij een aantal fokkers voordat er een nieuw besluit valt.

Bulldog fokkers bij Radar

Radar besteedde meermaals aandacht aan de wanpraktijken in de fokkersindustrie. Op 3 februari 2020 besteedden we aandacht aan de wijze waarop de handhaving op fokkers nog steeds tekort schiet. Rashonden krijgen steeds vaker gezondheidsklachten, zo bleek.

Handhaving op fokkers schiet nog steeds tekort

Bron: ANP