Binnenkort proef met inchecken in het ov met bankpas

inchecken-pinpas25-04-2018.jpg

Enkele grote banken, creditcardbedrijven en andere partijen bereiden een proef voor waarbij je met je bankpas of creditcard kan reizen in het openbaar vervoer. De bedoeling is dat reizigers straks kunnen in- en uitchecken met hun betaalkaart, waarbij de reiskosten automatisch worden afgeschreven. De technologie werkt met de NFC-chip die in bankpassen zit.

Volgens een woordvoerder van Betaalvereniging Nederland, die meewerkt aan de voorbereidingen voor deze proef, is het vooralsnog de bedoeling dat de proef gaat plaatsvinden op het NS-traject Leiden - Den Haag. 'Dat is de insteek. Maar wij zijn nog in de voorbereidende fase, dus ik sluit niet uit dat er nog wijzigingen komen in de opzet ervan', zegt de woordvoerder naar aanleiding van een bericht in het AD.

Pilot dit jaar van start

De bedoeling is dat de pilot nog dit jaar van start gaat. 'Als die succesvol is, dan betrekken we de gezamenlijke ov-bedrijven erbij en rollen we het initiatief landelijk verder uit', aldus de woordvoerder.

Bij de proef zijn ook de NS en Translink betrokken. Dinsdag werd nog bekend dat een proef om te betalen voor reizen met de mobiele telefoon, uitgevoerd door Translink, volledig is mislukt.

Smartphone als ov-chipkaart mislukt

Eerder deze week werd bekend dat een proef met een smartphone als ov-chipkaart is mislukt. Translink trekt op 15 juni de stekker uit de ov-chip mobiel. Daardoor is het na die datum niet meer mogelijk in te checken in het ov met je mobiele telefoon. De technologie is nog niet solide genoeg om het systeem verder uit te rollen.

Bron: ANP