Biobank voor betere behandeling diabetes

Een biobank waarin gegevens over diabetespatiënten opgeslagen worden. Dat gaan ze bij het Diabetes Fonds opzetten met het geld dat ze hebben gekregen van de Vriendenloterij.

Bij het fonds zijn ze door het dolle heen na het nieuws dat ze 425.000 euro krijgen om hieraan te besteden. Mensen met diabetes type 1 zullen hier in de nabije toekomst veel baat bij hebben, is de verwachting.

'In de biobank komen anonieme gegevens van alle mensen in Nederland met diabetes type 1: welke behandeling slaat beter aan bij welke mensen? Wie reageert goed op welke behandeling?', legt adjunct-directeur Dries Hettinga van het Diabetes Fonds uit. 'Als je kijkt naar de gemiddelde uitkomsten van behandeling van diabetes, blijven de resultaten beperkt. Maar er zijn altijd mensen die heel goed reageren en mensen die slecht reageren.'Wetenschappelijk onderzoek

Het is de bedoeling om, door die verschillen te registeren, patiënten gerichter en dus ook doeltreffender te kunnen behandelen. Daarnaast wordt door de biobank wetenschappelijk onderzoek naar de genezing van diabetes type 1 versneld, stelt het Diabetes Fonds.

Ruim 100.000 mensen in Nederland hebben diabetes type 1. Die wordt veroorzaakt door een foutje in hun afweersysteem. Ze moeten insuline spuiten om hun bloedsuikerwaardes op het goede niveau te houden.

Volgens het Diabetes Fonds kan de biobank, die zal worden samengesteld met artsen, wetenschappers en patiënten, al binnen 2 jaar operationeel zijn.

Bron: ANP