'Biologische landbouw in Nederland neemt toe'

biologische-landbouw-groei-09052019.jpg

De biologische landbouw in Nederland is vorig jaar toegenomen. De biologische veestapel groeide met een tiende. Ook werd meer landbouwgrond door bioboeren gebruikt dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Bij biologische landbouw zijn milieueffecten belangrijk. Zo zijn vervuilende soorten bestrijdingsmiddelen en kunstmest uit den boze en gelden er strengere regels voor dierenwelzijn.

In de veeteelt steeg vooral het aantal geiten dat volgens die principes wordt gehouden hard. Het totale aantal lag met 55.000 dieren een kwart hoger dan in 2017. Tegelijkertijd kwamen er 11 procent meer biologisch gehouden leghennen bij, waarmee hun totaal op 3,6 miljoen uitkwam. Het aantal biologische varkens steeg met 6 procent tot 97.000 dieren.

3,3 procent van landbouwgrond voor biologische activiteiten

Het areaal voor biologische landbouw groeide met 3 procent tot 58 duizend hectare, waarvan het grootste deel bestaat uit grasland voor onder anderen melkveehouders. Van de biologische akkerbouwgronden werd bijna de helft gebruikt voor verbouwing van groente.

Afgezet tegen de totale Nederlandse landbouw, blijft de rol van biologische boeren beperkt. Van de totale veestapel was vorig jaar 3,4 procent biologisch, tegenover 2,9 procent in 2017. Van alle landbouwgrond was 3,3 procent bestemd voor biologische activiteiten.

'Honderden producten onterecht verkocht als biologisch'

Een op de tien biologische boeren houdt zich niet aan de regels en daardoor worden in winkels honderden producten onterecht verkocht met een biologisch label.

Meer lezen: 'Honderden producten onterecht verkocht als biologisch'

Bron: ANP