Bitcoinwaarde stijgt razendsnel

bitcoin-03012021-780.jpg

De opmars van de bitcoin gaat onverminderd door. De waarde van de digitale munt steeg zondag tot meer dan 34.000 dollar, daags nadat één bitcoin voor het eerst meer dan 30.000 dollar waard was geworden.

Omstreeks 8.30 uur (Nederlandse tijd) was de bitcoin 34.696 dollar waard. Dat is 17 procent meer dan een etmaal geleden, zo meldt de site voor cryptokoersen Coinmarketcap. De ethereum, de op één na populairste munt die via blockchaintechnologie kan worden verhandeld, won bijna 8 procent aan waarde.

Waarde steeg razendsnel

De waarde van de bitcoin steeg eind 2020 razendsnel. Een aantal gevestigde beleggers steekt geld in cryptomunten. Daardoor raken ze beetje bij beetje het imago van zeer speculatieve investering of speeltje voor techfans kwijt. Daarnaast wint het idee terrein dat cryptomunten waardevast blijven nu centrale banken massaal geld bijdrukken om de coronacrisis te bestrijden.

Digitale valuta's als de bitcoin worden ook met argusogen bekeken omdat ze veel gebruikt worden voor witwassen. Om dit tegen te gaan, is onder andere De Nederlandsche Bank vorig jaar begonnen met toezicht op bedrijven die cryptodiensten aanbieden.

Hevigere koersschommelingen

Kenners houden er rekening mee dat de opmars van de bitcoin nog wel even aanhoudt. Tegelijkertijd is er voorzichtigheid geboden. Doordat nog maar relatief weinig beleggers in bitcoins handelen, liggen veel hevigere koersschommelingen op de loer dan bijvoorbeeld bij traditionele valuta's het geval is.

Update

Bitcoin plots in vrije val

De opmars van de bitcoin is maandag 4 januari abrupt ten einde gekomen. De digitale munt verloor in korte tijd 14 procent van zijn waarde. Tegen het einde van de ochtend werd de munt voor iets meer dan 29.000 dollar verhandeld.

Reden voor de snelle prijsval is niet direct bekend. Wel waarschuwden meerdere kenners al voor de 'te sterk' opgelopen koers de laatste dagen en de kans op het klappen van de bitcoin-bubbel.

Update

Bitcoin toch weer naar nieuwe recordhoogte

De digitale munt bitcoin zet na een kortstondige dip zijn opmars voort. De munt ging woensdag voor het eerst door de grens van 35.000 dollar. Dit gebeurde nog geen twee dagen nadat de bitcoin zijn grootste dagverlies sinds maart beleefde.

's Werelds bekendste cryptomunt was woensdagochtend volgens de website voor cryptokoersen Coinmarketcap 35.085 dollar waard. Daarmee werd in een etmaal dik 12 procent aan waarde gewonnen. Maandag verloor de munt nog 17 procent aan waarde. In heel 2020 verviervoudigde de waarde van bitcoin.

Bron: ANP