Blauwe plekken: hoe kom je er vanaf?

blauwe plekken.jpg

Blauwe plekken, niemand vindt ze leuk. Gelukkig kun je van alles doen om ze enigszins tegen te gaan en sneller te laten verdwijnen.

Hoe ontstaat een blauwe plek?

Als je jezelf flink stoot kun je, zelfs als het niet bloedt, toch een bloeduitstorting krijgen. De kleine bloedvaatjes onder je huid zijn dan beschadigd en er lekt bloed uit dat zich tussen het weefsel verspreidt. Als je onder je huid kon kijken, is zo’n bloeduitstorting gewoon rood. Maar door je huid heen ziet het er blauw uit. Het lichaam gaat altijd snel aan de slag om de schade te herstellen, maar het kost wel tijd om de adertjes weer dicht te laten groeien en het bloed af te voeren. Pas dan verdwijnt de blauwe plek.

Blauwe plekken tegengaan

Een blauwe plek ontstaat nadat je je stoot en is eigenlijk niet te voorkomen. Toch zijn er wel dingen die je kan doen om de kans op grote blauwe plekken te verminderen. Zo kun je ervoor zorgen dat je genoeg vitamine C en K tot je neemt. Deze vitamines zorgen ervoor dat de kans op onderhuidse bloedingen kleiner wordt. Wat je moet eten of drinken om hier genoeg van binnen te krijgen? Denk aan kiwi’s, aardbeien, boerenkool en blauwe bessen. 

Remedies tegen blauwe plekken

Een blauwe plek voorkomen is dus lastig,  maar je kunt wel invloed uitoefenen op de grootte van de plek. Een bekende remedie is koelen. Ga zo snel mogelijk aan de slag met ijs zodra je jezelf hebt gestoten. Dit verzacht de pijn, en het kan helpen om zwelling te voorkomen. De bloedvaatjes trekken door de kou samen, waardoor het bloed zich moeilijker kan verspreiden en de blauwe plek minder groot wordt. Herhaal dit in de eerste dagen na het stoten een paar keer. 

Rust en niet roken

Naast koelen, helpt rust nemen ook als je wilt dat je blauwe plek beperkt blijft. Als je minder beweegt, stroomt het bloed ook minder snel door je aderen. En dat betekent dat er minder druk op de beschadigde adertjes komt te staan. Met rust nemen voorkom je dat de bloeduitstorting zich vergroot of donkerder wordt.

Ook rookwaren links laten liggen, is aan te raden. Als je rookt, wordt de aanmaak van nieuwe cellen rond een wond vertraagd. Daardoor helen de wondjes in de adertjes minder snel en blijf je mogelijk langer met je blauwe plek zitten. Het stelselmatig gebruik van pijnstillers, zoals aspirines en ibuprofen, maken de bloedvaten ook gevoeliger voor bloeduitstortingen.