BLG Wonen wil duurhuurders hypotheek vertrekken op basis van huurverklaring

hypotheken-duurhuurders-23052019.jpg

Hypotheekaanbieder BLG Wonen wil dat zogenaamde duurhuurders standaardkoopwoningen kunnen kopen en hiermee geld besparen aan hoge huurlasten. De hypotheekverstrekker start een pilot waarbij mensen op basis van hun huurverklaring aantonen dat ze de hypotheeklasten nu en op termijn kunnen betalen.

Duurhuurders zijn mensen die in de vrije sector een huis huren voor een hoog bedrag. Ze kunnen vaak geen hypotheek krijgen waarbij de maandlasten lager zijn dan hun hoge huurlasten. Volgens Frank Soede, BLG-directeur, zijn er meer dan één miljoen huurders die hoge woonlasten hebben waardoor ze nauwelijks geld kunnen sparen.

BLG Wonen denkt dat als huurders in staat zijn om hun hoge huurkosten te betalen, ze waarschijnlijk ook de vaak lagere hypotheeklasten kunnen betalen. Daarom start de hypotheekaanbieder met een pilot om de huurverklaring te toetsen. Bij maximaal veertig huurders zal worden gekeken of ze mede op basis van de verklaring een hypotheek kunnen verstrekken.

Huurverklaring als extra mogelijkheid

Een huurverklaring zou dan een extra mogelijkheid zijn om huurders verantwoord te laten overstappen naar een koopwoning. Soede: 'Huurders haken nu vaak af na een online hypotheekberekening. Dat is jammer want er zijn wél mogelijkheden'.

Wanneer blijkt dat het werkt zal het concept worden uitgevoerd in heel Nederland.

Bron: BLG Wonen