background branding

Blijf thuis met Koningsdag: deze dingen kun je wél doen

koningsdag-corona-27042020.jpg

Zorg voor elkaar en blijf daarom thuis op Koningsdag. Die oproep doet het Veiligheidsberaad van burgemeesters. Het appèl wordt gedaan na een weekend waarin het ondanks de coronamaatregelen beduidend drukker was op straat dan de afgelopen tijd.

Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad waarschuwt: 'Hoewel er gunstige ontwikkelingen in de verspreiding van het coronavirus lijken te zijn, worden er nog steeds mensen ziek en overlijden er elke dag mensen'. Door zo min mogelijk van huis te gaan wordt de kans op verspreiding van het virus beperkt, is het idee. Bruls geeft aan dat er op Koningsdag wordt opgetreden tegen groepsvorming, 'bijvoorbeeld op straat, parken of in winkels'.

'Coronaproof' feesten

Feestgangers hoeven zich echter niet te vervelen: dit jaar kunnen ze vanuit hun eigen woonkamer of balkon genieten van een van de vele online-initiatieven.

Radio 538 organiseert een 'coronaproof' oranjefeest tussen 15.00 en 18.00 uur met bekende artiesten uit binnen- en buitenland. De organisatie van Supersized Kingsday zet een negen uur durend huiskamerevenement op.

De radiozenders in Nederland hebben maandag een aparte programmering waarbij ze gezamenlijk artiesten van eigen bodem promoten. Van 07.00 uur tot 19.00 uur wordt op alle zenders uitsluitend muziek van Nederlandse makelij gedraaid.

Ook op televisie is er volop aandacht voor Koningsdag. Zo zendt de NPO 's ochtends behalve de korte toespraak van de koning ook hoogtepunten van voorgaande Koningsdagen uit; ook andere zender hebben een aparte programmering die in het teken staat van Koningsdag. 

Tips van Radar

Een rommelmarkt is een klassiek element van Koningsdag en dit kan ondanks door het coronavirus nog steeds mogelijk zijn. Hoe? Radar schreef een artikel over hoe jij velig een buurtmarkt organiseert

Lees ook: Zo gaat Koningsdag 2020 eruit zien.

Bron: ANP