Blinden en slechtzienden kunnen voortaan zelfstandig stemmen

stemmen-20022019.jpg

Blinden en slechtzienden kunnen tijdens de komende verkiezingen op meerdere locaties zelfstandig stemmen. Verspreid over vier provincies en twaalf gemeenten kunnen zij terecht op 23 stembureaus met speciale hulpmiddelen. Het zijn een mal met gaatjes die over het stembiljet gelegd kan worden en audio-ondersteuning.

Vorig jaar goed bevallen

Volgens een woordvoerder van de Oogvereniging is een proef tijdens de gemeenteraadsverkiezingen vorig jaar goed bevallen. 'De betrokken stemmers hebben de mogelijkheid als positief ervaren en waren blij dat zelfstandig en met behoud van stemgeheim kon worden gestemd.'

Provinciale statenverkiezingen

Voor de Provinciale Statenverkiezingen op 20 maart kunnen visueel beperkten terecht in Noord-Holland, Utrecht, Zuid-Holland en Brabant. De gemeenten die meedoen zijn Amsterdam, Den Bosch, Den Haag, Grave, Haarlem, Haarlemmermeer, Hilversum, Rotterdam, Sliedrecht, Veldhoven, Zaanstad en Zeist. Mensen mogen overigens voor de Provinciale Statenverkiezingen alleen maar stemmen binnen de eigen provincie. Als iemand in een andere gemeente wil stemmen binnen die provincie moet hij/zij een kiezerspas aanvragen.

Den Haag deed vorig jaar al mee aan de proef, op acht locaties. In de stembureaus is een aantal dingen aangepast. Zo zijn er stembureauleden die een extra opleiding hebben gevolgd en waterbakken voor honden.

Bron: ANP