Bloedbank Sanquin past uitsluitingsbeleid aan | Radar checkt

Ingrid heeft vanaf haar achttiende altijd bloed gedoneerd bij bloedbank Sanquin. Toen ze een relatie kreeg met een man uit Angola, werd ze geweigerd. Dat begreep ze destijds aangezien Angola werd gezien als hoogrisicogebied in verband met de hiv-cijfers. Voordat haar man zich in Nederland vestigde, heeft hij zich in Nederland laten test op hiv. Inmiddels woont hij al 28 jaar in Nederland, hebben ze samen een gezin met twee bijna volwassen zonen. 

Opnieuw een hiv-test

Ingrid wil nu, na bijna dertig jaar, weer bloed geven. Tot haar verbazing krijgt ze te horen dat haar man opnieuw een hiv-test moet doen. Ingrid vindt dat vreemd want hij woont al die jaren in Nederland. Ze begrijpt dat de risico's gemeden moeten worden, maar wil graag weten waarom afkomst van haar partner belangrijker is dan de vorm van de relatie. Ze roept de hulp in van verslaggever Fons Hendriks. Hij belt met hetzelfde verhaal en doet alsof hij een langdurige relatie heeft met een Angolese vrouw. Ook hij krijgt ook te horen dat zijn fictieve partner, een hiv-test moet afnemen.

Geen wetenschappelijk onderzoek

Fons legt dit voor aan Sanquin. Woordvoerder Merlijn van Hasselt begrijpt dat het zo overkomt, maar ze hebben geen wetenschappelijk onderzoek als het gaat om duurzame relaties en de invloed op de verspreiding van hiv. Sanquin wil er alles aan doen om 'veilig bloed' te waarborgen.

Verruiming

Eerder dit jaar werd bekend dat mannen met een vaste partner van hetzelfde geslacht vanaf 1 september bloeddonor mogen worden. Bloedbank Sanquin heeft uit onderzoek geconcludeerd dat de verruiming kan zonder dat de veiligheid van de bloedvoorziening in gevaar komt.

Sanquin geeft aan dat de case van Ingrid daarin ook mee wordt genomen, omdat het om een vergelijkbare duurzame relatie gaat. Sanquin laat binnenkort weten wanneer dit voor gevallen zoals Ingrid gaat gelden.