background branding

Blok wil tekort betaalbare huurwoningen aanpakken

huren_huur_sleutels_780.jpg

Minister Stef Blok (Wonen) wil de bouw van kleine betaalbare huurwoningen in Utrecht en Amsterdam een flinke stimulans geven. Het gaat om appartementen en studio's net boven de sociale huurgrens (710 euro).

Dat schrijft hij zaterdag in een brief aan de Tweede Kamer. In beide regio's is een groot tekort aan dit type huurhuizen voor de middeninkomens. Deze schaarste leidt tot enorm hoge huren en bemoeilijkt de doorstroming op de woningmarkt.

Utrecht en Amsterdam mogen meer punten gaan tellen voor de nieuw te bouwen huurwoningen tot 40 vierkante meter op gewilde locaties. Hierdoor komen ze dan boven de sociale huurgrens uit en wordt het aantrekkelijk voor beleggers om erin te investeren, aldus Blok.

Interesse van beleggers gewekt

Volgens de bewindsman hebben binnen- en buitenlandse beleggers al laten weten interesse te hebben om te investeren 'in kleine, kwalitatief hoogwaardige nieuwbouwappartementen op goede locaties in diverse steden' in de vrije huursector.

Het gaat om nieuwe huurwoningen van 850 tot 950 euro per maand, vaak bedoeld voor starters of alleenstaanden. Beide gemeenten krijgen van Blok wel de mogelijkheid de huren van de nieuwe huurwoningen te begrenzen.

'Blok toont zich vriend van verhuurders in plaats van huurders'

De Woonbond is niet te spreken over het plan. 'Blok toont zich hier opnieuw een vriend van de verhuurders in plaats van de huurders', aldus directeur Ronald Paping. 'Het kenmerk van het woningwaarderingsstelsel is juist dat huurders beschermd worden tegen te hoge huurprijzen. Daar wordt nu van afgestapt zodat verhuurders woningen duurder kunnen gaan verhuren.'

In plaats van het makkelijker te maken om huurwoningen nog duurder te verhuren, zou Blok juist de enorme huurprijzen in de vrije sector aan banden moeten leggen, bijvoorbeeld door een apart puntensysteem voor huurwoningen boven de sociale huurgrens, aldus de bond.

Bron: ANP