background branding

Blokhuis wil maatregelen tegen overmatig gebruik energiedrank door jongeren

energy-drank-kinderen-060718.jpg

Met een reeks maatregelen wil staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) overmatig gebruik van energiedrankjes door jongeren intomen. Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat van de jongeren tussen dertien en achttien jaar een klein deel te veel energiedrank drinkt, waardoor ze risico lopen op hartritmestoornissen of slaapproblemen.

Blokhuis wil dat de Jeugdgezondheidszorg en huis- en kinderartsen beter op overmatige consumptie van de drankjes gaan letten en kinderen ontmoedigen om het spul te drinken. Ook moet het Voedingscentrum kijken hoe het bestaande advies over energiedrankjes beter onder de aandacht kan worden gebracht.

Kinderen onder de dertien wordt aangeraden helemaal geen energiedrankjes te drinken. Boven die leeftijd geldt: liever niet, en anders maximaal één blikje per dag.

Reactie FWS: 'Risicogroep is klein'

Er is maar een kleine groep jongeren die te veel energiedrank drinken. Het gaat om 1 à 2 procent van alle jongeren en vaak zijn dat jongeren die ook ander risicogedrag vertonen, zoals roken en het gebruik van alcohol en drugs, schrijft de Nederlandse vereniging Frisdranken, Waters, Sappen (FWS) in reactie op de ophef over de ophef over energiedrankjes bij jongeren. Volgens FWS-directeur Raymond Gianotten helpt een aanpak van alleen energiedrank daarom niet.

FWS stelt dat onder meer de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde en Foodwatch ten onrechte de indruk wekken dat het om 'brede, grote en toenemende problematiek' zou gaan.

Volgens FWS blijkt uit het onderzoek dat de groep probleemgebruikers onder tieners juist afneemt. Daar werkt de branche naar eigen zeggen ook hard aan. Zo richten bedrijven in de sector zich met reclame niet op jongeren onder de 16 en verkopen ze geen energiedrankjes op scholen.

Foodwatch noemt de reactie van de frisdrankindustrie 'onverantwoord' en vindt dat die het probleem bagatelliseert. De belangenorganisatie stelt dat de politiek daarom moet ingrijpen.

Aldi en Lidl voeren leeftijdsgrens in

Supermarktketens Aldi en Lidl verkopen na de zomer geen energiedrankjes meer aan kinderen onder de veertien, zo meldden ze deze week. Blokhuis zegt blij te zijn met die leeftijdsgrens.

Bron: ANP