background branding

Bluetooth speakertest: is een dure speaker beter dan een goedkope?

Tegenwoordig zijn draadloze, bluetooth speakers bijna niet meer weg te denken. Wij vroegen ons af welke speaker de beste is om in huis te halen. Wij zetten zes speakers op een rij en laten ze beoordelen door een deskundigenpanel met verstand van muziek en geluid.

De speakers die wij testen vallen in de prijscategorie van 100 tot 410 euro. We hebben geen onderscheid gemaakt in het verschil in vermogen, want niet elke fabrikant maakt het vermogen bekend. Wij hebben de volgende speakers geselecteerd:

  • A: 'Marshall Kilburn 2', 299 euro
  • B: 'Bose Soundlink Revolve+', 268 euro
  • C: 'JBL Boombox', 352 euro
  • D: 'Ultimate Ears Megaboom', 129 euro
  • E: 'Sonos Move', 399 euro
  • F: 'Bang & Olufsen Beolit 17', 407 euro

Praktijktest

In een theater hebben wij het testpanel bij elkaar gezet om de speakers te beoordelen. Het panel bestaat uit zanger Wolter Kroes, DJ en producer Nathan Surreal en geluidstechnicus Benjamin Braasem. Ze beoordelen de speakers op vier muziekstijlen: pop, hiphop, dance en klassiek. Hierbij beoordelen ze de geluidskwaliteit bij hoog een laag volume en ze stellen vast vanaf welk aantal decibel (dB) het geluid van de speakers gaat vervormen. Ook kijken ze naar de vormgeving van de speaker en of deze handig is mee te nemen. 

Muziekstijlen

Volgens ons testpanel presteren JBL, Sonos en Bang & Olufsen het beste bij pop/rock-muziek van alle geteste speakers. Bose valt bij deze muziekstijl door de mand met de laagste beoordeling, een 5,5. 'In het hoge klinkt hij heel dof. Alsof er een filter op zit’, zegt Nathan. ‘Ik vind hem heel erg binnen de speaker klinken.' Ook Wolter is niet over de speaker te spreken, terwijl er een nummer van hem gedraaid wordt. ‘Er zit een zakdoek voor mijn mond.’

Bij hiphopmuziek scoort Sonos het beste, met een 8,3. 'Ik voel ook echt bass', zegt Benjamin. 'De hoge tonen zijn ook meteen mooi’, vindt Wolter. ‘Klinkt heel goed dit.' Marshall moet het bij deze stijl ontgelden, want deze presteert het slechtst en krijgt van ons trio een 4,8. 'Dat was slecht', vindt Wolter. 

Bij klassieke muziek verslaat Bang & Olufsen de anderen met het hoogste cijfer van het panel, namelijk een 8,5. 'Ik vind die altstem nu wel mooi klinken', oordeelt Wolter. Ook Sonos doet het goed en krijgt een 8. Marshall scoort bij deze stijl het minst met een 5 als cijfer.

Bij dance scoort Bang & Olufsen het beste met een 8,8. Ook JBL en Sonos doen het in deze categorie goed. Wat opvalt is de omvang van JBL. ‘Kijk wat een groot ding het is. Die andere die zijn mini, dit is echt een boombox, een ghettoblaster’, zegt Nathan. ‘Dit klinkt goed’, zegt Wolter. Marshall doet het wederom niet goed bij deze stijl en scoort het slechtst: een 4,2. Dit heeft wederom te maken met de slechte geluidskwaliteit.

Over de Ultimate Ears zijn de mannen wel te spreken. 'Ondanks dat het zo’n klein mannetje is, verbaast het mij dat deze zo goed presteert', zegt Wolter. Alleen bij dance doet hij het niet goed. 'Draai deze maar op naar zijn maximum, dan gaat hij meteen over zijn koker.'

Vervorming

Als je vervorming van het geluid hoort, dan weet je dat de speaker het geluid niet meer aan kan. De speaker zal dan oversturen of gaan kraken, wat niet goed is voor de luidspreker binnenin de speaker. Ingenieur Axel Lok en laborant Rick Haasjes van de Technische Universiteit Twente hebben voor ons de speakers getest in een geluidsdichte kamer op harmonische vervorming. 'Wij hebben een test gedaan waarbij wij een pure frequentie uitzenden. Bij die test hebben wij gekeken hoe zuiver het geluid is dat uit de speaker komt', vertelt Rick.

Hoe lager de waarden van de harmonische vervorming, hoe realistischer een speaker het geluid kan weergeven. Als er veel vervorming optreedt, zal het geluid dus minder goed klinken. ‘De speaker waarbij de minste geluidsvervorming optreedt, hangt af van welk aantal Hertz (Hz) waarop wij het testen. Bij de 100 Hz doet JBL het het beste. En bij de 1000 Hz is Bang & Olufsen het beste’, aldus de student.

De uitslagen van de labtest, komen in de buurt van de vervormingstest in het theater. ‘In het lab kwam naar voren dat JBL en Bang & Olufsen als beste naar voren kwamen. Deze speakers konden we op maximaal volume zetten, waarbij niet de grens van 10% geluidsvervorming werd bereikt. De overige speakers konden niet op vol volume, voordat de 10% vervorming bereikt was’, vertelt Rick. JBL heeft de laagste vervorming bij het hoogste volume. Ultimate Ears heeft bij het hoogste volume de meeste vervorming. 

Design

Bij Bang & Olufsen hebben de heren kritiek op het handvat. 'Het bandje vind ik helemaal niks’, zegt Nathan. 'Het lijkt ook een beetje op een koelbox.' Ook JBL krijgt kritiek. Deze kan je volgens het trio niet lekker meenemen. 'Om mee te nemen is dit veel te zwaar', zegt Wolter. 'Voor thuis voor een feestje, is dit best wel een cool ding', oordeelt Nathan. 'Het is een beetje een lomp ding', vind Benjamin. Sonos vinden de heren wel mooi. 'Dit is iets dat je in huis neerzet', vindt Nathan.

Accuduur

Ook hebben wij met de redactie de speakers uitvoerig getest op oplaadtijd en accuduur. Volgens de fabrikanten van Bang & Olufsen en JBL moeten de Beolit 17 en de Boombox 24 uur meegaan. De speaker die de kortste accuduur heeft, is Sonos met 10 uur.

def_accuduur_tabel.png
Accuduur

Eindresultaat: welke speaker is het beste?

Uit de praktijktest blijkt dat Sonos Move de grote winnaar is met een 8,0 als eindcijfer. Dit komt doordat de speaker goed scoort bij alle geteste muziekstijlen. 'Dit is mijn favoriete speaker', begint Wolter. 'Je voelt het al als je hem oppakt. Hij heeft heel veel gewicht, dus er zit een goede speaker in.'

Als Nathan er een mee naar huis mocht nemen, zou het Sonos zijn. 'Van alle muziekgenres die we hebben getest, is dit wel de box die het beste overeind bleef staan.'

Ook Benjamin gaat voor Sonos. 'Als je er een moet kiezen voor alle stijlen, is het deze.' Het design wordt door het testpanel positief beoordeeld met een 8,3.

Bij muziek met hard volume scoort Bang & Olufsen beter dan Sonos. Bij deze speaker treedt er minder vervorming op. Op de overige geteste onderdelen scoort deze speaker goed en krijgt daarom een tweede plaats met een 7,7.

Bose Soundlink Revolve en Marshall Kilburn 2 scoren het slechtst in onze test. De speakers produceren meer vervormd geluid en klinken volgens onze praktijktest minder goed.

def_eindcijfer_winnaar_speakertest.png
Winnaar speakertest

Forumreacties

20
  • Door Radar

Tegenwoordig zijn draadloze, bluetooth speakers bijna niet meer weg te denken. Wij vroegen ons af welke speaker de beste is om in huis te halen. Wij zetten zes speakers op een rij en laten ze beoordelen door een deskundigenpanel met verstand van muziek en geluid. Bekijk hier de uitzending terug: https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/item/bluetooth-speakertest-is-een-dure-speaker-beter-dan-een-goedkope/

  • Door Komkommertijd

Dit is een onding die ook mijn telefoon gesprek kan weergeven! Liever oude US Soundblaster 7.1 met 0,6mm dikke bel draad massief aangesloten... goedkoper en betere dan welke ook uit deze dure test... voor deze zendtijd omgerekend naar Ster tarieven.... overbodige nieuwe dingen met slechte geluiden!

  • Door Moneyman

overbodige nieuwe dingen met slechte geluiden!
Als ‘t overbodig is moet je t überhaupt niet kopen, en als je slecht geluid hebt, heb je de verkeerde gekocht.