background branding

'Blus klein brandje tijdens jaarwisseling zelf'

brand-blussen-jaarwisseling-291217.jpg

Mensen in de grote steden moeten kleine brandjes tijdens oud en nieuw zelf doven. Zo nemen ze de brandweer werk uit handen. Dat zegt commandant Lucien Groenewegen van de brandweer Haaglanden in De Telegraaf. 'Vanzelfsprekend alleen als het gaat om vuurtjes die mensen zelf kunnen doven', aldus Groenewegen. 'Burgers moeten ons wel ogenblikkelijk alarmeren als er mensen in gevaar zijn of auto's in brand kunnen vliegen.'

Zijn korps krijgt op een normale dag rond de zeventig meldingen binnen. Tijdens de jaarwisseling is dat zo'n zevenhonderd, waarmee Den Haag landelijk koploper is. 'Het is dan ook logisch dat burgers te hulp worden geroepen om kleine vuurtjes zelf met water of zand te bestrijden', zegt Groenewegen.

'Jaarwisseling niet voor iedereen feest'

Volgens voorzitter Stephan Wevers van Brandweer Nederland krijgt de brandweer in de oudejaarsnacht in totaal tussen de 4000 en 4500 meldingen. 'Cijfers laten zien dat de jaarwisseling nog steeds niet voor iedereen een feest is. We kennen helaas te veel excessen. Dat moet eruit. Daarom bereiden we de jaarwisseling altijd goed voor en steunen alle initiatieven die bijdragen aan een veilig oud en nieuw. Omdat het een feest moet zijn', zegt hij.

Het aantal meldingen dat de brandweer kreeg, lag vorige jaarwisseling overigens wel 10 procent lager dan een jaar eerder.

In tien van de 25 regio's kreeg de brandweer vorig jaar te maken met agressie.

Bron: ANP