Boete betalen als je rijbewijs gestolen is
Je tas is gestolen. Je telefoon, je portemonnee, je rijbewijs: allemaal weg. Balen! Aangifte doen en nieuwe bankpasjes aanvragen is al enorm veel gedoe. En dan kom je er ook nog eens achter dat je naast de standaard kosten voor het aanvragen van een nieuw rijbewijs, je een boete van wel 60 euro moet betalen, terwijl jíj bestolen bent. Dit overkwam Mieke uit Nijmegen.
Voor de aanvraag van een nieuw rijbewijs moest Mieke niet alleen 38,95 euro betalen, maar ook nog eens 31,10 euro aan administratiekosten omdat haar rijbewijs gestolen was. In totaal was zij dus 70,05 euro kwijt voor haar nieuwe rijbewijs.
Ruim 1 op de 3 gemeentes berekent extra kosten bij gestolen rijbewijs
In maart 2014 zijn de zogeheten vermissingskosten voor een gestolen paspoort en/of ID-kaart al afgeschat. Veel gemeentes brengen sindsdien ook geen extra kosten meer in rekening bij een gestolen rijbewijs, maar een aantal gemeentes doet dit nog altijd wel.
Radar onderzocht hoeveel van de in totaal 388 gemeentes extra kosten in rekening brengen voor de aanvraag van een nieuw rijbewijs indien het oude rijbewijs gestolen is.
Uit dit onderzoek blijkt dat ruim een derde van de gemeentes (meer dan 140 van de 388) zogeheten vermissingskosten in rekening brengen bij de aanvraag van een nieuw rijbewijs.
Sommige gemeentes brengen zelfs vermissingskosten in rekening die hoger zijn dan het wettelijk toegestane bedrag dat voor een rijbewijs gevraagd mag worden (38,99 euro).
Zo vraagt de gemeente Pekela 38,95 euro voor een rijbewijs, en voor een gestolen rijbewijs ook nog eens 46,40 euro aan vermissingskosten.
Noordwijkerhout daarentegen vraagt slechts 23 euro voor een nieuw rijbewijs en brengt bij een gestolen rijbewijs 12,45 euro extra in rekening. In totaal ben je in die gemeente dus 35,45 euro voor een nieuw rijbewijs kwijt wanneer je oude rijbewijs gestolen is. Dit bedrag is dus lager dan het wettelijk toegestane bedrag voor een rijbewijs.
'Al genoeg kopzorgen'
VVD-raadslid Queeny Rajkowski is meerdere jaren bezig geweest om de boete voor een gestolen rijbewijs in de gemeente Utrecht af te kunnen schaffen. 'Het is ronduit bizar dat je twee keer zo veel voor een rijbewijs moet betalen als je rijbewijs gestolen is. Slachtoffers van diefstal hebben al genoeg kopzorgen en moeten we niet op extra kosten jagen.'
Ze vindt het onterecht dat mensen bij rijbewijsdiefstal nog wel zo'n boete kregen, maar bij diefstal van hun paspoort of ID-kaart niet. Daarnaast is ze van mening dat het bedrag van 38,99 euro voor een rijbewijs, ook wel legekosten genoemd, alle kosten al dekt.
Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken reageert in de studio
Radar nodigt de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken uit om in de studio te vertellen waarom de ene gemeente wel vermissingskosten in rekening brengt en de andere gemeente niet.Lees ook de schriftelijke reactie van de Nederlandse Vereniging van Burgerzaken
Deel je ervaringen, stel vragen en discussieer met andere leden over dit onderwerp.
Laatste reacties
29Je tas is gestolen. Je telefoon, je portemonnee, je rijbewijs: allemaal weg. Balen! Aangifte doen en nieuwe bankpasjes aanvragen is al enorm veel gedoe. En dan kom je er ook nog eens achter dat je naast de standaard kosten voor het aanvragen van een nieuw rijbewijs, je een boete van wel 60 euro moet betalen, terwijl jíj bestolen bent. Twee derde van de gemeenten in Nederland hanteert dit boetebeleid. Voor het aanvragen van identiteitsbewijzen zoals een paspoort of een ID-kaart is een dergelijke boete afgeschaft. Waarom bestaat de boete voor een gestolen rijbewijs, dat ook een identiteitsbewijs is, nog wel? Maandag 16 oktober in Radar, om 20:30 uur bij AVROTROS op NPO 1
Is dit alleen bij gestolen of ook als je hem verliest vraag ik me af?
Kun je dit bedrag niet claimen bij inbraak verzekering?