Boete Shoebaloo kwijtgescholden door onvoldoende waarschuwingen ACM

boete-20190827.jpg

Onlineverkoper van schoenen Shoebaloo hoeft een boete van 72.000 euro niet meer te betalen. Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) legde de geldstraf op omdat de webshop klanten niet goed zou informeren over hun rechten als ze een aankoop wilden annuleren. Daarbij verzuimde de waakhond het bedrijf voldoende te waarschuwen, dus laat het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) de boete nu vervallen.

De ACM moet webwinkels bij overtredingen eerst waarschuwen en kan pas boetes geven als die bedrijven de regels blijven schenden. Toen de toezichthouder de overtredingen in 2015 ontdekte, was de directie van Shoebaloo niet meteen telefonisch bereikbaar. E-mails over de kwestie bereikten het bestuur vervolgens ook niet.

Door onvoldoende te waarschuwen, verspeelde de ACM volgens de hoogste economische bestuursrechter zijn bevoegdheid om een straf op te leggen. Daarnaast had Shoebaloo niet de kans om fouten te herstellen, waardoor de boete onterecht was. De uitspraak van het CBb, eindrechter in deze zaak, is definitief.

Bron: ANP