Boete van 95 euro voor wie nog belt of appt op de fiets

appverbod-010719.jpg

Met een telefoon in de hand fietsen is vanaf maandag verboden. Wie wordt betrapt op fietsend bellen of appen, krijgt een boete van 95 euro. Er is geen overgangsperiode, de politie heeft aangekondigd meteen te gaan handhaven. Het verbod moet het aantal doden en gewonden in het verkeer terugdringen. De daling van het aantal verkeersdoden stagneert de laatste jaren en het aantal ernstig gewonden in het verkeer neemt toe.

Het is al sinds 2002 verboden om een mobieltje vast te houden achter het stuur van een motorvoertuig, bromfiets of gehandicaptenvoertuig. In 2009 kwam dat verbod er ook voor snorfietsen. Een automobilist die wordt gepakt met een mobiel in de hand moet 240 euro boete betalen.

De overheid begon vorig jaar met de MONO-campagne om het gebruik van sociale media op de fiets en achter het stuur terug te dringen. 

Wat moet je weten van het smartphoneverbod op de fiets? Lees het hier.

Helft fietsers gebruikt telefoon in het verkeer

De helft van de Nederlanders (49 procent) gebruikt z'n mobiele telefoon terwijl ze fietsen. Jongeren van 18 tot 24 jaar doen het zelfs nog vaker. Driekwart van hen blijft fietsend bellen en appen, blijkt uit onderzoek van Deloitte.

Matige toename verkeersveiligheid

Een verbod op appen op de fiets zal volgens de Fietsersbond op korte termijn maar weinig bijdragen aan de verkeersveiligheid. 'We kennen geen bewijs dat appen onder het fietsen leidt tot hogere ongevalscijfers.'