Boete voor overtreding coronamaatregel? Bezwaar aantekenen is niet kansloos

handhaving-bezwaar-22052020.jpg

De politie heeft al zo'n 11.000 boetes uitgedeeld aan mensen die zich niet aan de coronamaatregelen hielden. Naast een forse geldstraf levert dit volwassenen ook een strafblad op. Buitenproportioneel, stellen juristen, maar er zijn wel mogelijkheden om hier onderuit te komen.

Deze informatie is mogelijk verouderd. Kijk hier voor meer informatie over het strafblad bij een corona-overtreding.

Op basis van de noodverordening zijn politieagenten en boa's al een hele tijd bevoegd om boetes uit te delen voor bepaalde corona-overtredingen.

Veel onduidelijkheid

Waar je precies voor beboet kunt worden, is niet altijd even duidelijk. Ook omdat de verboden door de verschillende regio's op andere manieren worden geïnterpreteerd. 

Het Veiligheidsberaad erkent dat de noodverordeningen niet altijd waterdicht zijn geformuleerd. 'Ik snap de verwarring over samenkomsten', zegt woordvoerder Marleen Oldenhave tegenover Trouw. 'Met die grijze gebieden worstelen handhavers ook.'

In dit artikel van Radar lees je wat nou wel en niet mag, en waar je een boete voor kunt verwachten.

Strafblad na overtreding

Wat vaststaat is dat wanneer je als volwassene een boete krijgt voor een corona-overtreding, je hiervoor een aantekening op je strafblad krijgt. Hoe dit precies in zijn werk gaat en wat dit voor gevolgen heeft voor je Verklaring Omtrent Gedrag (VOG), lees je hier

Bezwaar aantekenen

De fikse boete en het strafblad zijn op zijn zachtst gezegd niet wenselijk. Maar door bezwaar aan te tekenen, kom je hier mogelijk onderuit. 

'De lockdownregels zijn in grote haast opgesteld en ingevoerd. Dat betekent dat er niet rustig over is nagedacht en dat er ook maar weinig inspraak heeft plaatsgevonden', zegt advocaat Caspar Janssens tegen Radar. Omdat er veel onduidelijkheid is onder burgers en de handhaving ook niet altijd op dezelfde lijn ligt, biedt een bezwaarschrift mogelijkheden. 'Ik denk dat BOA's inconsequenties zelf ook wel zien en niet heel strikt zullen handhaven. En mocht dat wel gebeuren, teken dan bezwaar aan tegen de boete', zegt Janssens. 

Advocaat Justin Kötter stelt hetzelfde tegenover Trouw. 'Met uitzondering van excessen als feestjes met honderd man, denk ik zeker dat beroep aantekenen kans van slagen heeft.' 

Het Juridisch Loket heeft een voorbeeldbrief die je kunt gebruiken om bezwaar aan te tekenen. 

Meer over