Boeteregeling niet inleveren ov-studentenkaart aangepast

studenten-ov-kaart-211217.jpg

Ex-studenten die bewust met hun verlopen ov-studentenabonnement blijven reizen, kunnen vanaf 2019 een hogere boete krijgen, van 150 euro per halve maand. Voor vergeetachtige studenten wordt de boete juist lager, van 97 naar 75 euro voor de eerste twee halve maanden. Als de studentenkaart na uitschrijving helemaal niet wordt gebruikt, volgt er geen boete meer.

Minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs) wil daarmee het aantal boetes fors terugdringen, laat ze de Tweede Kamer weten.

Afgestudeerde studenten krijgen ook langer de tijd om het door de overheid betaalde abonnement voor vrij reizen stop te zetten, namelijk tien dagen in plaats van de huidige vijf. Het automatisch stoppen van het vrij reizen zou het makkelijkst zijn en is technisch mogelijk, maar kan tot 100 miljoen gaan euro kosten.

De laatste jaren is het bedrag aan boetes gedaald, van 52,6 miljoen euro in 2014 tot 40,7 miljoen vorig jaar.

ISO: 'Blij met aanpak'

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) is erg blij dat studenten geen boete meer krijgen als de kaart na uitschrijving niet meer wordt gebruikt . 'Het is als student onwijs frustrerend om honderden euro’s aan boetes te krijgen, terwijl ze geen kilometer gereisd hebben met de ov-kaart. We zijn blij dat dit aangepakt wordt', zegt ISO-voorzitter Rhea van der Dong.

Het ISO is geen groot voorstander van het verhogen van de ov-boete, maar kan zich wel vinden in het voorgestelde systeem, omdat het studenten meer tijd geeft hun ov-abonnement stop te zetten. Wel moet een student voldoende waarschuwingen hebben gekregen voordat de hogere boete ingaat.

'Brutale boete'

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) noemt de hogere boete 'brutaal'. Volgens de LSVb heeft een op de drie (oud)-studenten ermee te maken, omdat velen vastlopen bij het stopzetten van de ov-studentenkaart. 'Het is schandalig dat studenten opdraaien voor een slecht werkend systeem. De minister moet de ov-boetes niet verder verhogen maar overbodig maken', stelt LSVb-voorzitter Tariq Sewbaransingh.

Bron: ANP