Boeterente door alle banken verkeerd berekend

Dat hypotheekverstrekkers een te hoge boeterente berekenen bij het voortijdig oversluiten, is inmiddels bekend. Hoe die boeteberekeningen er daadwerkelijk uitzagen voordat de Autoriteit Financiële Markten (AFM) met een leidraad kwam, en hoe deze boetes momenteel door verstrekkers worden berekend, onderzocht vergelijkingssite Ikbenfrits.nl in samenwerking met de Consumentenbond. De banken beloofden nog voor dit jaar beterschap. Maken ze die belofte ook waar? En welke banken zijn het slechtst voor hun klant als het gaat om de berekening van de boeterente?

Thomas De Leeuw en Michiel Lensink, de heren achter de vergelijkingssite Ikbenfrits.nl vergeleken in opdracht van de Consumentenbond de boeteberekening van banken met de leidraad van AFM. Hiervoor rekenden ze meer dan 200 aflosnota's van 20 banken na. Ze kwamen tot de conclusie dat geen een onderzochte banken aan de leidraad voldoet, zelfs na 14 juli 2016 niet, het moment dat AFM als toezichthouder is gaan optreden. Alle banken doen het op een of zelfs meerdere vlakken verkeerd.

Meeste fouten boeterenteberekening bij (bank)spaarhypotheken

Bij de boeterenteberekening van (bank)spaarhypotheken worden de grootste fouten gemaakt. De opbouw wordt niet of maar gedeeltelijk afgetrokken bij de boeteberekening. Dat hoort niet en het gaat hierbij om heel veel geld. Geen een onderzochte bank berekent het goed.

Ook te veel boeterente bij annuïteitenhypotheken

Bij een annuïteitenhypotheek moet je verplicht aflossen. Je schuld wordt dus elke maand lager, waardoor de bank minder rente misloopt als je vroegtijdig de hypotheek aflost. Toch zijn er banken die bij een annuïteitenhypotheek boete berekenen alsof je in de toekomst nooit aflost. Hierdoor betaal je dus veel te veel boete. Hypotheekverstrekkers die dit vooral fout doen zijn:

  • Conservatix
  • Merius
  • Reaal
  • Regiobank
  • SNS Bank
  • Venn Hypotheken

Hoe lager de vergelijkingsrente, hoe hoger de boete

Als banken een boete berekenen, vergelijken ze jouw hypotheekrente met hun 'vergelijkingsrente'. Je betaalt boete over het verschil. Banken moeten van de AFM een vergelijkingsrente hanteren die het meest overeenkomt met jouw resterende rentevaste periode (periode naar boven afgerond).

Een voorbeeld: je rente staat 10 jaar vast en je hebt nog 6,5 jaar te gaan. De bank moet de boete berekenen met de huidige rente voor 7 jaar vast. Hoe lager die vergelijkingsrente, hoe hoger de boete. De meeste banken hanteren een te lage vergelijkingsrente.

Slechte informatievoorziening

Om de juiste boete na te kunnen rekenen zijn er 7 gegevens nodig:

  1. Datum boeteberekening
  2. Leningsdeel: spaardeel of annuïteiten
  3. Loan to value, waarde huis
  4. Kortingen
  5. Vergelijkingsrente
  6. Welke rentetabel?
  7. Over welk deel wordt boete berekend?

Geen van de onderzochte 20 banken toont deze 7 gegevens op hun aflosnota.Welke banken doen het het slechtst als het gaat om slechte informatievoorziening?

Dit zijn:

  • BLG
  • Hypotrust
  • Nationale Nederlanden

Aan het einde van het jaar zal dit onderzoek herhaald worden om  te controleren of dit is verbeterd.

Slechtere boeteberekening via leidraad AFM

Er zijn zelfs ook banken die de AFM leidraad gebruiken om hun boeteberekening te verslechteren voor annuïteitenhypotheken. De AFM vindt dat banken tenminste de contante-waarde-methode moeten aanhouden. Positief afwijken mag overigens wel altijd. De onderstaande banken zouden volgens de berekeningen van Ikbenfrits.nl voor bestaande klanten de boeteberekening van annuïteitenhypotheken aanpassen naar het minimum van de richtlijn.

  • De Rabobank
  • Obvion

Het is onacceptabel dat bestaande rechten van klanten wordt verslechterd.

Deze banken doen alles omtrent boeteberekening verkeerd

Er zijn zelfs vijf geldverstrekkers die het op alle vergelijkingspunten volgens de berekeningen van Ikbenfrits.nl helemaal verkeerd doen. Dit zijn (op alfabetische volgorde):

  • Conservatrix
  • Reaal
  • Regiobank
  • SNS Bank

Forumreacties

10
  • Door Radar

Dat hypotheekverstrekkers een te hoge boeterente berekenen bij het voortijdig oversluiten, is inmiddels bekend. Hoe die boeteberekeningen er daadwerkelijk uitzagen voordat de Autoriteit Financiële Markten (AFM) met een leidraad kwam, en hoe deze boetes momenteel door verstrekkers worden berekend, onderzocht vergelijkingssite Ikbenfrits in samenwerking met de Consumentenbond. De banken beloofden nog voor dit jaar beterschap. Maken ze die belofte ook waar? Maandag 15 mei in Radar, 20:30 uur bij AVROTROS op NPO 1 https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/15-05-2017/

  • Door André Groothuis

De AFM stelt mooie voorwaarden op waar banken zich aan dienen te conformeren, maar waarom heeft de AFM dit zelf niet geconstateerd? Waarom moeten de Consumentenbond en Radar dit vaststellen, terwijl de AFM daar feitelijk voor is? De AFM laat daar toch een forse steek vallen lijkt mij.

  • Door J. van Doorn

In augustus 2015 heb ik een nieuwe rentevastperiode afgesloten met lagere rente bij Delta Lloyd en een boetebedrag van ruim 19000 euro betaald. Ik heb na alle informatie over de te hoge boete bedragen die banken berekenen heb ik contact opgenomen met Delta Lloyd om opheldering te vragen over het berekende boete bedrag, maar tot op heden en na meerdere mails (en beloftes dat zij contact op zullen nemen) krijg ik geen reactie.