Boetes honderden appende automobilisten ingetrokken

slimmecamera31-12-2020.jpg

Het OM heeft honderden boetes ingetrokken van bellende en appende automobilisten die met hun telefoon in de hand zijn geregistreerd door een slimme camera bij Mijdrecht. Op de boetes stond per abuis dat de overtreding was begaan bij Veenendaal.

Een woordvoerster van het Parket Centrale Verwerking Openbaar Ministerie (Parket CVOM) zegt dat de camera twee weken automobilisten heeft gefotografeerd die een telefoon in hun hand vasthielden. De camera's sturen gefotografeerde overtredingen automatisch door naar het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB), die de bestuurder vervolgens een boete van 240 euro toezendt.

Portemonnee in de hand om systeem 'uit te testen'

Het systeem wordt sinds 16 november toegepast. 'We zijn pas begonnen, dus er kan wat misgaan. Hier leren we van', zegt de woordvoerster van het OM. Officieel mag het OM de fout herstellen door nieuwe boetes te sturen met een juiste plaatsnaam, maar dat vond het OM in deze beginfase 'niet zo netjes'.

De bellende en appende automobilisten hoeven de boete niet te betalen, maar het OM waarschuwt: 'De overtredingen zijn wel allemaal begaan.' Ook voor automobilisten die het systeem uittesten door langs te rijden met bijvoorbeeld een portemonnee in plaats van een telefoon, heeft het OM weinig begrip. 'Dan ben je natuurlijk niet met het verkeer bezig.'

Nederland eerste land dat mobiele camera's inzet

Nederland is het eerste land in Europa dat de mobiele camera's inzet. Volgens het OM werken de camera's dag en nacht en bij alle weersomstandigheden. Bovendien zijn ze makkelijk te verplaatsen. Het systeem kan daardoor elke dag ergens anders worden ingezet.

Bron: ANP

Meer over