Bol.com weert Zwarte Piet, artikelen uiterlijk eind september verwijderd

bol-zwarte-piet-19082020.jpg

In navolging van Facebook en Instagram gaat nu ook verkoopplatform Bol.com Zwarte Piet weren. Het is vanaf eind september niet meer mogelijk om producten met een verwijzing naar Zwarte Piet te kopen, maakt Bol.com bekend in een persbericht

'Vanuit de feedback en inzichten die we recent hebben gekregen, hebben wij geconcludeerd dat 'Zwarte Piet' als kwetsend kan worden ervaren. Daarom zullen we assortiment van/met 'Zwarte Piet' vanaf nu weren van het platform', schrijft Bol.com.

Enige uitzondering: producten met educatief of historisch belang

Artikelen met een afbeelding van Zwarte Piet als stereotyperend karikatuur zullen niet meer beschikbaar zijn. Dit geldt ook voor boeken, films en muziek. De enige uitzondering die Bol maakt is voor producten die een educatief of historisch belang hebben. In dat geval kunnen ze op het platform blijven, maar worden ze voorzien van een label dat zegt dat de inhoud mogelijk controversieel is. 

Bol blijft kostuums voor kinderen verkopen als ze geen stereotypering uitbeelden. 'Bijvoorbeeld door toevoeging van zwarte pruik, grote gouden oorringen en molensteenkraag.'

Verkooppartners hebben tot eind september om de Zwarte Piet-artikelen uit te verkopen of uit hun assortiment te halen. Daarna verdwijnt het vanzelf van het platform.

Aanpassingen in titels en productomschrijvingen

Bol.com gaat ook andere terminologie gebruiken. 'Zwarte Piet' wordt aangepast naar 'Piet' en 'huidskleur’ wordt aangepast naar 'beige' of een andere passende kleur, wanneer wordt gerefereerd naar een blanke huidskleur.

Bron: Bol.com