Borden eerst afspoelen? Dit is waarom ze juist meteen in de vaatwasser moeten

Vaatwasser niet voorspoelen.jpg

Het is een bekend ritueel: de spullen die je in de vaatwasser wil stoppen zijn dusdanig vies dat je ze eerst even voorspoelt. De vaatwasser is namelijk geen wondermachine die vastgekoekte resten er altijd uit weet te krijgen. Handig toch?

Op het eerste gezicht wel, maar in de praktijk is het volgens de makers van de meeste vaatwasmiddelen juist goed om dit niet te doen. 

Afwasmiddel klampt zich vast aan etensresten

De vaatmiddelen zijn namelijk zo opgebouwd dat ze enzymen bevatten die zich vastklampen aan etensresten en minder makkelijk aan een glad, afgespoeld bord. Daardoor kan het afwasmiddel oplossen zonder dat het daadwerkelijk iets heeft afgespoeld. Zonde!

Meer waterverbruik

Los van het feit dat (warm) waterverbruik niet goed is voor het milieu, is het natuurlijk ook niet lekker voor de portemonnee. In feite gebruik je op deze manier twee keer water voor één afwas. Mocht je alsnog een vieze resten overhouden na het gebruik van de vaatwasmachine? Gebruik dan in plaats van stromend water een teiltje. Ook dat scheelt weer in de portemonnee!

Houd de vaatwasmachine zelf schoon

Een vaatwasser is bedoeld om spullen schoon te maken, maar heeft zelf ook eens in de zoveel tijd een reinigingsbeurt nodig. Een schone vaat bereik je namelijk alleen met.. een schone vaatwasser! Zorg daarom dat je de etensresten goed weghaalt, dat helpt natuurlijk ook tegen de stank. 

Minder tijd

Een van de hoofdredenen dat je een vaatwasser hebt genomen, is waarschijnlijk om tijd te besparen. Door zelf voor te spoelen verliest dat natuurlijk een deel van zijn functie. Geen wetenschappelijke, maar wel een goede reden om dit niet meer te doen!