background branding

Borstimplantaten van Allergan van de markt gehaald

borstimplantaat-allergan-191218.jpg

Het Ierse farmaceutische bedrijf Allergan heeft de Europese verkoop van zogeheten getextureerde borstimplantaten, die ook in Nederland zijn verkocht, gestaakt. Dat gebeurde op verzoek van de Franse toezichthouder op geneesmiddelen ANSM. Bestaande voorraden in Europa zijn teruggeroepen.

De Franse inspectie voor de volksgezondheid adviseerde artsen eerder dit jaar al om bepaalde borstimplantaten niet meer te gebruiken. Ze zouden een vorm van lymfeklierkanker kunnen veroorzaken. De kans daarop is volgens de inspectie wel zeer klein.

Allergan niet eens met het besluit

Allergan is het niet eens met het besluit van de inspectie, maar zegt wel volledig mee te werken. Volgens het bedrijf is er geen direct gezondheidsrisico vastgesteld voor vrouwen met de betreffende implantaten.

Volgens gezondheidsinstituut RIVM is de kans dat iemand lymfeklierkanker krijgt als gevolg van deze implantaten bijzonder klein. 'Deze zeer zeldzame vormen van kanker lijken bij allerlei implantaten voor te kunnen komen, bijvoorbeeld ook bij een ingebracht metalen plaatje', aldus een woordvoerder.

Volgens hem hebben ongeveer 200.000 mensen borstimplantaten in Nederland, waarvan het grootste deel getextureerde implantaten zijn.

Implant Files

Op initiatief van Radar en Trouw hebben meer dan 250 journalisten uit 36 landen onderzoek gedaan naar medische implantaten en hulpmiddelen.

Bekijk de bevindingen in de documentaire: Implant Files

Bron: ANP