'Borstvoeding in het openbaar is onprettig'

borstvoeding.jpg

Bijna een derde van vrouwen voelt zich onprettig bij het geven van borstvoeding in openbare gelegenheden, zoals de sportclub, speeltuin, restaurant of café.

Dat concludeert het Voedingscentrum op basis van eigen onderzoek onder 922 moeders. De ondervraagde vrouwen zeggen het gevoel te hebben dat anderen het aanstootgevend vinden, of vrezen dat anderen de borst kunnen zien. Ook een oncomfortabele voedhouding en negatieve reacties uit de omgeving worden vaak genoemd als reden om liever geen borstvoeding buitenshuis te geven.

Minst prettige locaties

De sportaccommodatie en winkels/winkelcentra worden als minst prettige locaties ervaren om te voeden. Daarna volgen musea en scholen. In zorginstellingen voelen vrouwen zich het minst bezwaard. De respondenten gaven de verschillende locaties een rapportcijfer (1 tot en met 10) voor ‘borstvoedingsvriendelijkheid’:

  1.     Zorginstelling 7,4
  2.     Werk 6,7
  3.     Dierentuin 6,1
  4.     Speeltuin 6,3
  5.     Pretpark 6,1
  6.     Horeca 5,9
  7.     School 5,5
  8.     Museum 5,1
  9.     Winkel/Winkelcentra 5,0
  10.     Sportaccommodatie 5,0

'Voeden kan hier'

Uit eerder onderzoek van het Voedingscentrum bleek dat bijna de helft van de Nederlanders het niet normaal vindt dat vrouwen in het openbaar borstvoeding geven aan hun kind. Om te laten zien waar je wel welkom bent om je kind te voeden, heeft het Voedingscentrum het beeldmerk ‘Voeden kan hier’ ontwikkeld.

Bron: ANP/Voedingscentrum