Bouw je eigen warmtepaneel

warmte800.jpg

Hans Scholtze wordt slapend rijk, naar eigen zeggen. Hij knutselde in een week een eigen warmtepaneel van op elkaar gestapelde drankblikjes in elkaar, die sindsdien de temperatuur in zijn woonkamer heerlijk op peil houdt – zonder stookkosten. In de video laat hij zien hoe hij te werk is gegaan.

Het paneel is gemaakt van een houten bak (de behuizing), rijen op elkaar gestapelde frisdrank- en bierblikjes, twee ventilatoren (uit een oude pc) en zonnepanelen om de ventilatoren aan te sturen, zodat deze geen stroom gebruiken. De investering van Hans is in totaal 400 euro geweest.

Het paneel bestaat uit rijen op elkaar gestapelde frisdrankblikjes (of bierblikjes), Hans gebruikte er 168 in totaal. Waarom blikjes? Het materiaal is vrij dun, levert snel warmte en het is natuurlijk leuk dat het gerecycled is.

Maak warmtepijpen van blikjes

De blikjes dienen schoon en droog te zijn. Van de blikjes maak je pijpjes door de boven- en onderkant (het gedeelte binnen het opstaande randje) eruit te boren. De blikjes lijm je vervolgens aan elkaar, zodat je een lange pijp krijgt. Je maakt meerdere rijen: Hans' paneel is 12 rijen breed, de rijen zijn 14 blikjes lang.

Hans gebruikt voor het samenvoegen constructielijm. De lijm moet je goed laten drogen, zie daarvoor de verpakking van de lijm die jij gebruikt.

De behuizing

In de tussentijd kun je aan de slag met het bouwen van de bak: het omhulsel waar de blikjes uiteindelijk ingaan. Meet zelf hoe groot de bak moet worden, en houd daarbij rekening met het volgende:

  • Aan de zij- en achterkant van de bak plak je aan de binnenkant isolatiemateriaal (zie verderop).
  • Aan de onder- en bovenkant van de bak heb je nog ruimte nodig voor het plaatsen van blowers voor de luchtverplaatsing. Als je voor de aandrijving van de blowers (die stroom verbruiken) zonnepanelen wil inzetten, maak die ruimtes dan zo groot als je zonnepanelen zijn.

Hans gebruikte ter isolatie tempex: een dunne laag piepschuim. Je plakt deze aan de zij- en achterkant aan de binnenzijde van de bak. De binnenkant van de bak spuit je zwart. Voor de voorkant gebruik je glas.

Boven en onder de blikjesrijen maak je in de bak uitsparingen voor schotjes: zo blijft alles mooi op z’n plaats zitten. Zaag uit de plakjes die je als tussenschot gebruikt gaten op de plekken van de blikjesbuizen: anders stroomt de lucht er niet soepel doorheen.

Gaten in de muur

Dit is hoe het paneel uiteindelijk gaat werken: via een gat aan de onderkant van de huiskamermuur gaat de lucht uit de kamer een pijp in die in verbinding staat met de blikjes. Daar wordt de lucht verwarmd. Aan de bovenkant komt de warme lucht weer de kamer in. De luchtverplaatsing wordt gedaan door twee kleine blowertjes, in Hans’ geval ook gerecycled: ze komen uit oude pc’s. De ventilatoren gebruiken stroom. Hans gebruikt hiervoor zonnepanelen.

Om er zeker van te zijn dat er alleen lucht wordt gecirculeerd als de warmtecollector warm is (en dus bijvoorbeeld geen koude lucht 's nachts) bouwde Hans een bi-metaal schakelaar in. Daardoor komt de circulatie pas op gang boven een gewenste temperatuur.

Terug naar de blikjes: Als de lijm droog is, spuit je de blikjesrijen zwart. Dat ziet er niet alleen strakker uit; zwart neemt ook de zonnewarmte beter op. Hans gebruikte hiervoor 630 graden hittebestendige verf, die niet direct weer afbladdert bij blootstelling aan de zon.

Plaatsing

Als alles aan elkaar zit, dien je de bak op te hangen aan een zonnige buitenmuur die in directe verbinding staat met de kamer die je wil verwarmen. Als je de plek bepaald hebt, kun je uittekenen waar de gaten in de muur zich moeten bevinden.

Ben jij zelf aan de slag gegaan? We zien je foto’s of misschien wel filmpje graag tegemoet!