background branding

BOVAG wil opfriscursus voor automobilisten

bovag-opfriscursus-31-07-2019.jpg

Automobilisten die hun rijbewijs al jaren bezitten, moeten een opfriscursus voor hun kennis over verkeersregels en autotechniek volgen, vindt autobrancheorganisatie BOVAG.

Aanleiding is een rechtszaak waarin een man van het OM de schuld krijgt van een verkeersongeluk door het te lang negeren van een waarschuwingslichtje op zijn dashboard. 'De Nederlander overschat zichzelf qua rijkwaliteiten en kennis van dit soort zaken. Nu haal je op je 17e je rijbewijs, maar er is niemand die na tientallen jaren nog eens kijkt of je kennis up-to-date is. Nodig bij het examen ook eens de ouders van een kandidaat uit', zegt Tom Huyskens van BOVAG tegen RTL.

Ben je nog bij met de verkeersregels? Dit veranderde er in de afgelopen jaren

Negeren

Het huidige theorie-examen van het CBR bevat vragen over de waarschuwingslampjes. De uitleg over de lampjes staat daarnaast in de gebruikshandleiding van de auto, maar volgens Huyskens kijkt de automobilist hier niet naar. 'Mensen denken: ik red het nog wel even. Als die auto er niet vanzelf mee ophoudt, dan rijd ik nog een stukje door', aldus Huyskens.

Betekenis van de lampjes

Mocht je bij het branden van een dashboardlampje beslissen om toch door te rijden, dan kan je eigen veiligheid in gevaar komen doordat bijvoorbeeld je remmen het niet meer doen. Ook is de kans op een hoge reparatierekening groot. Bij welke lampjes moet je direct stoppen? En bij welke lampjes kun je zelf nog naar de garage rijden?

Lees meer: Wat betekenen de lampjes op het dashboard van je auto?

Bron: RTL