background branding

Brabants worstenbroodje is immaterieel erfgoed

worstenbroodje---by-ruud-van-dam-via-wikimedia-commons_780.jpg

Regionaal consumentennieuws.

Enschede krijgt mogelijk een robot-pizzabezorger, Utrecht verscheurt milieuzone-boetes en Brabantse worstenbroodjes zijn cultureel erfgoed. Dit en meer regionaal consumentennieuws vind je in ons overzicht van deze week.

Enschede: Zelfrijdend autootje gaat pizza's bezorgen

18 maart

Pizzaketen Domino's werkt samen met het Australische bedrijf Marathon Robotics aan een zelfrijdend autootje dat pizza's moet gaan bezorgen. DRU (Domino's Robotic Unit) rijdt autonoom rond en beschikt over speciale compartimenten waarin de bestelling van de klant warm wordt gehouden of het drankje gekoeld blijft.

De rijdende robot is al getest in Australië, en mogelijk gaat DRU nog voor de zomer testritjes maken op het terrein van de Universiteit van Twen

Brabant: Worstenbroodje is immaterieel erfgoed

16 maart

Het Brabantse worstenbroodje is woensdag op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland gezet. De inventaris is een lijst van erkende tradities die als waardevol worden gezien en niet verloren mogen gaan. Het worstenbroodje is een begrip in Noord-Brabant.

Op de lijst staan verder onder andere Koningsdag, het Bloemencorso Zundert en de Vierdaagse in Nijmegen.

Utrecht: Boetes milieuzone Utrecht verscheurd

14 maart

Justitie heeft honderden boetes voor de Utrechtse milieuzone verscheurd. De gemeente ging onvoldoende in op bezwaren van bekeurde automobilisten. Dat blijkt uit cijfers die het AD via een Wob-verzoek opvroeg bij het CVOM, de instantie die de bezwaren behandelt. Overtreders gingen in beroep tegen de geldstraf, onder meer omdat ze de borden voor de milieuzone te onduidelijk vond

Rotterdam: Moedermentor op komst

14 maart

De gemeente Rotterdam komt met een 'moedermentor'. Deze ervaren moeder moet aanstaande moeders die een steuntje in de rug kunnen gebruiken, bijstaan in een gezonde zwangerschap en een goede voorbereiding op de geboorte. Hiermee wil de gemeente eventuele beginnende problemen bij ouders en hun kind zien te voorkomen. De babysterfte in de stad Rotterdam lag lange tijd boven het landelijk gemiddelde.

Nog dit jaar krijgen vijftig aanstaande moeders begeleiding, vanaf 2017 zijn dit er jaarlijks honde

Amsterdam / Beesd: Proef met zelfrijdende auto’s geslaagd

16 maart

De eerste testrit met zo'n vijftig zelfrijdende auto's op de snelweg A2 van Amsterdam naar Beesd en terug is geslaagd. 'Het ging hartstikke goed, er zijn geen brokken gemaakt', vertelt Stijn Otten, directeur innovatie bij leasemaatschappij Business Lease, na afloop van de proef.

De auto's reden in treintjes van zes tussen het overige verkeer, om te kijken hoe dat gaat. Dat is nog niet eerder gedaan. De semizelfrijdende auto's van de merken BMW, Hyundai, Mercedes, Tesla, Toyota en Volvo bepalen zelf hun snelheid en de afstand tot hun voorligger.

Bron: ANP / NU.nl / AD

Beeld: Ruud van Dam (Own work) [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons