background branding

Brancheverenigingen: 'Eén op de vijf winkels moet sluiten als ze niet snel open kunnen'

winkelstraat_leeg_nieuws_20210221.png

Winkeliers kunnen en moeten hun deuren weer openen. Als dat niet gebeurt, moet ongeveer 20 procent van de winkels de komende twee maanden sluiten en komen er rond de 60.000 banen op de tocht te staan. Dat zegt de Raad Nederlandse Detailhandel (RND).

Volgens de branchevereniging is er geen proportionele reden meer om de winkels nog langer dicht te houden. Zo dragen de winkels als doorstroomlocaties volgens de RND niet noemenswaardig bij aan de verspreiding van het coronavirus. Ook zijn er volgens directeur van de vereniging Eus Peters geen hogere ziekteverzuimcijfers in de winkelbranche. 'Van winkelen word je niet ziek', aldus Peters.

300.000 winkelmedewerkers vrezen voor hun baan

Tegelijkertijd vrezen zo'n 300.000 winkelmedewerkers die nu thuiszitten voor hun baan, zegt Peters. 'Ik denk terecht, want die winkels zetten normaal 42 miljard euro per jaar om in hun winkels en hun webshops. Die webshops vangen op dit moment maar 15 procent gemiddeld op van het totaal.' Volgens die berekening zouden gesloten winkels met elkaar zo'n 680 miljoen euro aan omzet per week mislopen.

Ook branchevereniging INretail vindt de lockdown voor winkeliers veel te lang duren. 'De winkels moeten gewoon begin maart open. En dat kan ook. We hebben eerder al maandenlang bewezen dat winkels gewoon open kunnen zijn', aldus een zegsman zaterdag.

Winkeliers gedwongen om huis of auto te verkopen

Hij wijst op de enorme schade die ondernemers door de gedwongen sluiting oplopen. Zo zijn er volgens hem al mensen die zich door de situatie gedwongen zagen hun huis of auto te verkopen.

Verder zijn winkeliers en horecaondernemers boos dat minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) wel met voorstellen komt om weer publiek toe te laten bij evenementen en sportwedstrijden, maar nog geen perspectief biedt voor een heropening van winkels, restaurants en cafés.

Ondernemers: 'Doe sectoren op zijn minst gedeeltelijk weer open'

De ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland volgen dezelfde lijn als beide brancheverenigingen. Ook zijn vinden dat de wegens de coronapandemie gesloten sectoren zo snel mogelijk op zijn minst gedeeltelijk weer open moeten: 'We kunnen niet langer wachten, ondernemers gaan kapot. Als volledige heropening écht niet kan, doe dan in elk geval dit', is hun dringende oproep.

Samen met de betrokken branches hebben de organisaties een plan ingediend bij het ministerie van Economische Zaken. Daarin staan mogelijkheden uiteengezet voor zo'n gedeeltelijke heropening van de gesloten sectoren.

Winkels open op afspraak, contactberoepen aan de slag volgens specifieke voorschriften

Zo zouden winkels weer open moeten voor klanten op afspraak, met een maximum aantal personen per vierkante meter. Kappers en andere contactberoepen zouden als het aan de ondernemers ligt ook weer aan de slag moeten kunnen, als hiervoor specifieke voorschriften komen. Met soortgelijke maatregelen denken ze dat bijvoorbeeld ook terras- en restaurantbezoek weer mogelijk zouden zijn.

'Kijk naar wat wél kan, daar gaat het om', zegt VNO-NCW-voorzitter Ingrid Thijssen. "Wij hebben het idee dat er op 3 maart in ieder geval wel íets zou moeten kunnen."

'De rek bij onze bedrijven is er volledig uit'

Voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland benadrukt dat langer uitstellen eigenlijk niet kan. 'De rek bij onze bedrijven is er volledig uit. We hebben steeds begrip gehad dat alles draaide om de volksgezondheid, en natuurlijk vinden we dat nog steeds belangrijk, maar het is niet of of. Je moet doen wat je kan om ook bedrijven in leven te houden.'

Dit plan voor de korte termijn zien Thijssen en Vonhof als 'fase 1'. Fase 2 zou dan de inzet van de coronatestbewijzen betreffen om allerlei activiteiten eerder of op grotere schaal mogelijk te maken dan volgens de huidige routekaart van het kabinet zou kunnen.

De organisaties drongen eerder deze week ook al aan op een plan waarbij gebruik wordt gemaakt van coronatestbewijzen, om zo versneld versoepelingen door te voeren. Maar tot concrete, uitgewerkte voorstellen van de overheid heeft dit nog niet geleid, stellen ze.

Bron: ANP