Brandstofprijzen omhoog, Euro95 op hoogste stand ooit

050521 tankstation.jpg

Benzine en diesel worden duurder. Voor een liter E10 (Euro95) geldt sinds woensdag een adviesprijs van 1,897 per liter. Daarmee is de benzineprijs uitgekomen op de hoogste stand ooit. Pomphouders kunnen weliswaar nog afwijken van de adviesprijzen. Wat zijn de verwachtingen?

Update

Benzineprijs stijgt nóg

De prijs voor een liter benzine stond woensdagochtend op 1,895 euro, wat een evenaring was van de recordprijs die begin oktober 2012 gold. De adviesprijs werd verder verhoogd naar 1,897 per liter.

Voor diesel, dat standaard zo'n 30 cent per liter goedkoper is dan benzine, geldt momenteel een adviesprijs van 1,527 euro. Woensdagmorgen was dat nog 1,525 euro. Daarmee blijft die brandstof wel nog onder de recordstand van 1,558 euro in oktober 2012. 

Waarom gaat de olieprijs omhoog?

De stijging van de benzineprijs hangt onder meer samen met wereldwijde ontwikkelingen. Zo stijgt de prijs woensdag na berichten dat de Amerikaanse voorraden van olie- en benzine zouden zijn afgenomen, omdat de bedrijvigheid in de grootste economie ter wereld weer toeneemt. Ook wereldwijd gaan steeds meer economieën open en dat stuwt de vraag naar brandstoffen.

Benzineprijs nooit duurder

De prijs voor een liter benzine van 1,895 euro is een evenaring van de recordprijs die begin oktober 2012 gold. Dat meldt consumentenorganisatie UnitedConsumers, die sinds begin deze eeuw dagelijks de brandstofprijzen bijhoudt, op basis van de adviesprijzen van de vijf grootste oliemaatschappijen.

De benzineprijs is opgebouwd uit productiekosten en winstmarge. Daarnaast geldt een btw van 17 procent op de totaalprijs en 43 procent accijns, een vast bedrag per liter benzine en diesel en per kilogram lpg. Voor diesel ligt de accijns met 34 procent iets lager. De overheid stelt ieder jaar de hoogte van de accijns vast.

Olie wordt kostbaarder

Voor een vat Brentolie, olie uit Europa, Afrika en het Midden-Oosten, moest woensdag bijna 70 dollar worden betaald. Ook voor Amerikaanse olie moest meer worden betaald. De zogeheten WTI-olie wordt momenteel voor dik 66 dollar per vat verhandeld.