Brandstoftekort bij pompstations Shell

shell-pompstations-onbemand-27112018.jpg

Tientallen onbemande pompstations van Shell hebben te kampen met een tekort aan benzine en diesel. Oorzaak is het lage waterpeil in de Rijn, waardoor binnenvaartschepen de tankstations amper kunnen bevoorraden.

De problemen spelen vooral bij een brandstofdepot in Arnhem, dat via binnenvaartschepen over de Rijn benzine en diesel krijgt aangeleverd uit Pernis. Door de lage waterstand in de rivier, kunnen de schepen slechts kleine ladingen vervoeren.

'Meer neerslag in Zwitserland en Duitsland de echte oplossing'

Volgens de Vereniging Nederlandse Petroleum Industrie (VNPI) zou meer neerslag in Zwitserland en Duitsland pas echt verlossing bieden. Voorlopig stijgt het waterpeil in die landen maar mondjesmaat. 'De waterstanden zijn daar met enkele centimeters gestegen, maar we hebben decimeters nodig', legt een woordvoerder van de branchevereniging uit.

Onbekend hoelang de brandstofproblematiek duurt

Een woordvoerder van Shell kon niet zeggen hoelang de problemen zullen aanhouden. Het olie- en gasconcern werkt aan alternatieve routes, bijvoorbeeld over de weg of over het spoor. Maar de ladingen die vrachtwagens of treinen kunnen meenemen zijn veel kleiner dan die van schepen. De zegsman verwacht niet dat de prijzen aan de pomp zullen stijgen door de aanleveringsproblemen.

Bron: ANP