background branding

Brandweer waarschuwt voor koolmonoxide

Het koudere weer leidt ertoe dat het risico op koolmonoxidevergiftiging toeneemt. De brandweer Amsterdam-Amstelland en de GGD Amsterdam waarschuwen daarom nu voor de gevaren van deze 'sluipmoordenaar'.

Ze raden aan de geiser, gaskachel of centrale verwarming zeker eens per jaar te laten controleren en te laten schoonmaken door een erkend installateur. Ook moeten mensen die een huis hebben met een schoorsteen, die regelmatig laten vegen.

In de regio Amsterdam moesten sinds 2003 250 personen naar een dokter omdat ze kampten met een koolmonoxidevergiftiging. Vijf mensen kwamen om het leven. Belangrijkste oorzaak is slecht onderhoud aan kachels, geisers en schoorstenen of dichtgestopte ventilatiekanalen.

Aangezien koolmonoxide kleur-, geur- en smaakloos is , hebben bewoners vaak niet door dat ze worden vergiftigd. Het gas komt 250 maal sneller in het bloed dan zuurstof. Uiteindelijk kan iemand bewusteloos raken of problemen krijgen met hart en longen. In het ergste geval kan het leiden tot hersenbeschadiging of overlijden.

Bron: ANP