Brandwonden na ontharingsbehandeling IPL

Nooit meer scheren, waxen, epileren of harsen. Dat leek mevrouw Karbet wel wat. Ze onderging een ontharingsbehandeling met Intense Pulse Light (IPL).

De behandeling wordt in veel Nederlandse schoonheidssalons uitgevoerd. Via de veilingsite VakantieVeiligen vond mevrouw Karbet een salon die slechts een paar tientjes vroeg voor deze lichttherapie.Brandwonden

De eerste twee behandelingen verliepen probleemloos. De derde keer pakte echter helemaal verkeerd uit. Mevrouw Karbet kwam met flinke brandwonden op beide benen de schoonheidskliniek uit.

Op de eerste hulp-afdeling van het ziekenhuis kreeg mevrouw Karbet te horen dat het apparaat waarschijnlijk veel te hard heeft gestaan.  Volgens huidtherapeut Jantine van ’t Klooster is het gebruikelijk om de lichttherapie eerst te testen op een klein deel van de huid. ‘Op basis daarvan beslis je of je de behandeling bijstelt, of dat je doorgaat’, vertelt ze.IPL-therapie

Een IPL-therapie lijkt op een laserbehandeling, maar is veel minder nauwkeurig. Bij IPL is het lichtspectrum veel groter. Dat betekent dat niet alleen het haartje, maar ook de huid zelf wordt beïnvloed.

Feeke Schulpen, voorzitter van vakgroep Licht en Laser van de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten, ziet met regelmaat gevallen als mevrouw Karbet voorbij komen. Ze krijgt aan de lopende band casussen voorgelegd van advocaten, waarbij een IPL-behandeling is misgegaan.Getrainde artsen en therapeuten

Als het aan minister Schippers van Volksgezondheid ligt moeten cosmetische ingrepen zoals deze uit het grijze circuit. De minister wil in ieder geval laserbehandelingen voorbehouden aan getrainde artsen en huidtherapeuten. Dit najaar beslist ze over IPL, tot grote onrust van schoonheidsspecialisten.

Herman van Venetië van brancheorganisatie schoonheidsverzorging ANBOS is het niet met de minister eens. ‘Je moet de consument niet medicaliseren. Ik denk dat de beroepsgroep schoonheidsverzorging, mits goed opgeleid en voorzien van juiste apparatuur, zeer goed is toegerust om behandeling uit te voeren’, aldus Van Venetië.  

Volgens Schulpen controleert de Inspectie voor de Volksgezondheid (IGZ) medici en de  apparatuur waar ze mee werken. Schulpen vraagt zich af waarom die controles niet ook voor schoonheidssalons gelden.

In het geval van mevrouw Karbet kan het nog wel een jaar duren voordat er weer pigment zichtbaar is in de witte plekken op haar benen.

Forumreacties

4
  • Door Radar

Nooit meer scheren, waxen, epileren of harsen. Dat leek mevrouw Karbet wel wat. Ze onderging een ontharingsbehandeling met Intense Pulse Light (IPL). De behandeling wordt in veel Nederlandse schoonheidssalons uitgevoerd. Via een veilingsite vond mevrouw Karbet een salon die slechts een paar tientjes vroeg voor deze lichttherapie. Voor haar pakte de behandeling echter helemaal verkeerd uit; ze kreeg er zelfs flinke brandwonden van. Maandag 22 september 2014 in Radar, om 20:30 bij de AVROTROS op NPO 1

  • Door danboom

Hoe kan zoiets gebeuren? Niet gekwalificeerd personeel? Apparatuur defect?

  • Door Carina7

Ik ben juist erg tevreden met ipl. Geen haar groei, geen stoppels, en nergens last van Heel vreemd wat ik hier lees