'Breng schoolzwemmen terug'

schoolzwemmen.jpg

Schoolzwemmen moet zo snel mogelijk terugkomen om te voorkomen dat er nog meer kinderen verdrinken. Dit stelt Raymond van Mourik, directeur van Reddingsbrigade Nederland, woensdag in De Telegraaf.

Zijn oproep komt nadat zondag een veertienjarige jongen uit Utrecht was verdronken in de Maarsseveense Plassen. Dit jaar zijn er al elf mensen in Nederland verdronken, veelal omdat ze niet goed konden zwemmen. 'Afnemende zwemvaardigheid is een trend die we al jaren zien, evenals de opwaartse trend in het aantal dodelijke ongevallen', stelt Van Mourik. 'Als we de zwemcultuur in Nederland blijven afbreken, krijgen we Poolse toestanden waar jaarlijks honderden mensen verdringen.'

Uit eerder onderzoek blijkt dat vooral de zwemvaardigheid van allochtone kinderen te wensen overlaat.

Voor ouders niet altijd haalbaar

De verantwoordelijkheid om kinderen te leren zwemmen ligt volgens de directeur van Reddingsbrigade Nederland bij de ouders. 'Wij zijn het verplicht aan onze kinderen om de zwemcultuur eigen te maken'. Van Mourik ziet ook in dat dit niet voor alle ouders financieel haalbaar is.

De SP pleite vorig jaar al voor het opnieuw invoeren van schoolzwemmen. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) zag dit echter niet zitten.

Update: 13:03 uur: Reactie minister Edith Schippers

Schippers wijst erop dat eerder is afgesproken dat schoolzwemmen een verantwoordelijkheid is van gemeenten, scholen en ouders. Maar ze is het wel met directeur Raymond van Mourik van de Reddingsbrigade eens dat zwemles ontzettend belangrijk is. Ouders en kinderen moeten na diploma A niet stoppen. 'Geef je kind nog echt even die paar extra zwemlessen zodat ze B en C ook halen. Want daar zit de crux. A wordt gedaan, nou B en C nog.'

Bron: ANP