Brilverzekering bij Pearle: nuttig of nutteloos?
Bij aankoop van een bril wordt steeds vaker ook een verzekering aangeboden door de brillenwinkel. De bril is dan verzekerd bij krassen, breuk of verlies. Handig zou je denken, zeker ook in het geval dat het gaat om een kinderbrilletje. Kinderen spelen nu eenmaal meer buiten dan volwassenen. Wanneer keert zo'n verzekering uit en hoeveel?
Aad Overvliet is betrokken bij Jong Nederland, een organisatie die jongeren van vier tot achttien jaar de mogelijkheid biedt in hun vrije tijd aan sport of spel te doen. Eén van de deelnemers, een jongen van dertien, werd tijdens een balspel geraakt en zijn bril was stuk.
Geen uitkering
Gelukkig had zijn moeder een verzekering voor de bril afgesloten bij Pearle. Ze ging met de aankoopbon naar een filiaal. Daar werden de ogen van de jongen eerst opgemeten. De verkoper deelde mee dat de sterkte van de glazen veranderd was en dat betekende dat de verzekering nu niet meer gold. Moeder stond met haar oren te klapperen. In de polis staat namelijk dat de consument recht heeft op: 'reserveonderdelen van dezelfde soort en kwaliteit en met glazen van dezelfde soort, deugdelijkheid en sterkte'.
Fraude
We belden als consument met een filiaal van Pearle en krijgen te horen dat de clausule opgenomen is om fraude te voorkomen. Aan de ene kant vinden we dat begrijpelijk, maar bij kinderen varieert de oogafwijking veel vaker en sneller dan bij volwassenen vanaf 25 jaar. Een orthoptist, dat is iemand die deskundig is op het gebied van het aanmeten van een bril, verbonden aan het Sofia Kinderziekenhuis in Rotterdam, bevestigt dat de ogen van kinderen heel veranderlijk zijn. Ieder jaar wisselingen in de oogafwijking is zeer reëel.
'100% klanttevredenheid'
Aad Overvliet begrijpt dat de brillenwinkel juridisch gezien het gelijk aan haar kant heeft, maar hoe zit het dan met de 100% klanttevredenheid waar Pearle zich ook mee afficheert? Vergelijkingssite Independer en ook het Verbond van Verzekeraars vertellen ons dat een bril vaak ook al onder andere verzekeringen kan vallen. Een inboedel-, aansprakelijkheids- of zorgverzekering hebben vaak ook een dekking voor een bril die kwijtgeraakt of stuk is.
Waarom brilverzekering afsluiten?
Als de verzekering toch niet uitkeert, omdat bij kinderen de ogen elk jaar veranderen, loont het dan wel om een speciale brilverzekering af te sluiten? In de polis staat dat er een eigen risico geldt van 20% en bij verlies zelfs 40%. Mensen die een bril nodig hebben doen er verstandig aan om eigen lopende verzekeringen te checken of brillen al niet gedekt zijn. Daarnaast is het verstandig om een kostenafweging te maken tussen de premie van de verzekering en de kosten van een nieuwe bril met inachtneming wat er gedekt wordt bij de brilverzekering.
We hebben Pearle om een reactie gevraagd, maar de brillenketen heeft niet gereageerd.