'Broodje gezond niet zo gezond'

Broodjes gezond zijn doorgaans veel minder gezond dan de naam suggereert. Het witte brood, het hoge zoutgehalte en de forse maat maken het broodje vaak allesbehalve een gezonde keuze. Dit concludeert de Consumentenbond na onderzoek van 40 broodjes gezond voor de Gezondgids van deze maand.

Sommige broodjes bevatten evenveel brood als drie tot vier boterhammen, zijn dik belegd en bevatten 5 gram zout. Zowel brood, kaas en ham zijn relatief rijk aan zout. 'Daarmee zijn het regelrechte zoutbommen, die het advies om per dag niet meer dan 6 gram zout te eten, vrijwel onhaalbaar maken', aldus de Consumentenbond.

Ook bieden veel verkopers geen keuze tussen wit of bruin brood. Door een bruin broodje te nemen en dat te laten beleggen met veel groente en niet te veel ham en kaas kunnen consumenten hun broodje gezond een stuk gezonder maken, stellen de onderzoekers.

De Consumentenbond bestelde bij 40 broodjeszaken, bakkers, lunchrooms, cafetaria's en snackbars in acht middelgrote steden broodjes gezond en deed onderzoek naar samenstelling, zout en bacteriën.

Bron: ANP